Nederland - 14 december 2021 - Beursbrink

‘Omikron kan vraag naar olie een deuk geven’

door STIJN

De vraag naar olie is sterk gestegen de afgelopen maanden en de verwachtingen voor het jaar 2022 zijn hoog. Maar de omikronvariant kan roet in het eten gooien op de oliemarkt. Het Internationale Energieagentschap verwacht dat de vraag naar olie lager zal zijn dan de verwachtingen wegens strengere coronamaatregelen wereldwijd. 

Minder positieve vooruitzichten voor de oliemarkt. Volgens het Internationale Energieagentschap gaat de vraag naar olie volgend jaar minder zijn dan men verwacht omwille van omikron. Deze nieuwe coronavariant is besmetterlijk en zou de wereldeconomie kunnen doen vertragen.

In hun Oil Market Report beweren ze dat de globale vraag naar oil dit jaar zal stijgen naar 5,4 miljoen vaten per dag en 3,3 miljoen vaten per dag in 2022. In het rapport staat dat vooral de vraag naar vliegtuigbrandstof volgend jaar het hardst getroffen zal worden door omikron.

Vraag en aanbod

Het Internationale Energieagentschap benadrukt echter wel dat het herstel op de oliemarkt intact zal blijven, ze zal slechts gaan vertragen. Het gevaar is dat het aanbod de vraag zal gaan overstijgen. Dat zou vooral komen omdat de Verenigde Staten van Amerika, Canada en Brazilië olie uit hun voorraden op de markt brengen en hun productieniveau’s gaan opkrikken.

Saudi Arabia and Russia could also hit records if remaining OPEC+ cuts are fully unwound. In that case, global supply would soar by 6.4 mb/d next year compared with a 1.5 mb/d rise in 2021.

De verwachtingen van het IEA en de OPEC+ zijn verschillend, deze laatste verwacht namelijk een optimistischer scenario dan het IEA. Ze verwachten dat omikron een milde impact zal hebben op de oliemarkt. Daarenboven controleren ze nog altijd een groot deel van de wereldproductie. Zolang er onzekerheid is omtrent corona, zullen ze niet snel hun productieniveau’s opkrikken.

Bronnen: Chloe Taylor – CNBC

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.