Nederland - 5 oktober 2021 - Aandelen

OPEC+ verhoogt productie niet, analisten voorspellen olierally

door STIJN

De olieprijzen blijven maar stijgen, dat komt omwille van het herstel van de wereldeconomie maar ook omdat de OPEC+ heeft beslist hun olieproductie niet te verhogen. De WTI crude is woensdag met bijna 2 procent gestegen naar het hoogste niveau sinds oktober 2014. Analisten verwachten dat de prijs voor een vat olie naar 100 dollar zal stijgen.

De olieprijs is afhankelijk van vraag en aanbod, en laat die vraag nu net aan het toenemen zijn vermits de wereldeconomie aan het heropenen is door het opheffen van verschillende coronamaatregelen. Het logische gevolg is uiteraard dat de prijs voor een vat olie stijgt. Vooral omdat de aanbodzijde goed onder controle blijft van de OPEC+.

Ze beslisten woensdag om het huidige productiebeleid ongewijzigd te laten. Dat wil zeggen dat ze 400.000 vaten per dag meer zullen produceren zoals ze in juli al hadden aangekondigd en dat de kraan dus niet verder zal worden opengedraaid. Met andere woorden, ondanks de stijgende vraag en de stijgende olieprijzen, zal de OPEC+ toch niet meer gaan produceren dan gepland.

100 dollar

De beslissing van de OPEC+ is geen verrassing, hoewel sommige economen en marktkenners toch hoopten dat de druk vanuit de Verenigde Staten en India de OPEC+ anders deed beslissen zodat de olieprijzen wat zouden afkoelen. Tamas Varga, senior analist bij PVM Oil Associates, merkt op dat het vertrouwen op de oliemarkt bijzonder groot is de afgelopen weken.

The market is full of confidence. The question is whether this optimism is justified or not.

Analisten van Goldman Sachs hebben onlangs hun koersdoel verhoogd van 80 dollar naar 90 dollar per vat. Bank of America doet er nog een schepje boven op gezien de winter voor de deur staat. Hun analisten verwachten namelijk dat de olieprijs gaat doorstijgen naar 100 dollar per vat. Toch is niet iedereen hier van overtuigd. Bij Eurasia Group denken ze dat COVID-19 en de Chinese vertraging van de industriesector de olieprijs rond de 75 dollar per vat zullen houden.

Bronnen: Sam Meredith – CNBC

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.