Nederland - 19 juli 2021 - Beursbrink

OPEC+ deal doet olieprijzen dalen, koopkans?

door STIJN

Olieprijzen ging maandagochtend met 2 procent naar beneden als gevolg van een productieovereenkomst bij de OPEC+. De organisatie is namelijk overeengekomen om meer olie te gaan produceren vermits de wereldeconomie aan het herstellen is. Verschillende marktkenners en analisten zijn van mening dat de dip een goed koopmoment is.

Na wekenlangs discussiëren, is het eindelijk zover. De OPEC+ heeft namelijk een overeenkomst inzake het productiebeleid. Ze zijn van plan om geleidelijk aan meer olie te produceren. Volgens Andy Lipow, voorzitter van Lipow Oil Associates, is een deal beter als ‘no deal’ omdat een lange periode van onenigheid op termijn minder gunstig is voor de oliemarkt dan een hogere productie.

I think they decided that having a deal was better than no deal. If they didn’t have a deal, they would be left to their own devices and we could really see a free for all on increasing production from all of them, at a time when the return of demand still remains in question, due to the delta variant.

De OPEC+ is overeengekomen om de productie te verhogen met 400.000 vaten per dag vanaf augustus. Mocht er geen deal zijn, dan zouden OPEC-leden hun eigen beleid kunnen voeren zonder overeenstemming met elkaar. Dat zou volgens Lipow zeer ongunstig zijn voor de olieprijzen.

Koopmoment?

De schok op de oliemarkt is volgens hem tijdelijk. Hij ziet de dip zelfs als een goed koopmoment want de hogere olieproductie van de OPEC+ gaat de sterke vraag naar olie niet kunnen bijbenen. Lipow verwacht dat de Brent crude zal herstellen tot boven de 78 dollar per vat.

Maar hij raadt beleggers en investeerders aan voorzichtig te zijn gezien de delta variant werelwijd terrein aan het winnen is. De lagere olieprijzen en de verkoopgolf op de aandelenmarkten worden voor een groot deel veroorzaakt door de zorgen en twijfels hieromtrent.

Bronnen: CNBC

Foto: PDP

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.