Nederland - 7 december 2021 - Beursbrink

Olieprijzen stijgen opnieuw na zes moeilijke weken

door STIJN

Het waren/zijn behoorlijk zware weken op de oliemarkt, de prijzen daalden van 84 – 87 dollar per vat in oktober naar 65 dollar per vat begin december. Echter lijkt de situatie te verbeteren gezien de olieprijzen nu al enkele dagen op rij opnieuw aan het stijgen zijn. Op het moment van schrijven noteert een vat Crude oil aan 71,65 dollar.

Het negatieve sentiment op de oliemarkt kwam voornamelijk door omikron en de bezorgdheid dat de wereldeconomie opnieuw zou gaan vertragen waardoor dus ook de vraag naar olie zou gaan afnemen. Het logische gevolg hiervan was/is een daling van de olieprijzen.

Maar er is stilaan meer duidelijkheid omtrent omikron en de ziekteverschijnselen. Het virus is besmettelijker dan de deltavariant maar de symptomen zouden milder zijn. Toen er nog geen informatie was over omikron, sloegen beleggers en investeerders in paniek omdat ze vreesden voor nieuwe lockdowns. President Biden heeft meegedeeld niet opnieuw in lockdown te willen gaan.

Stijging

Zelfs niet gezien er wereldwijd een vierde golf bezig is. Dat is toch wat anders dan in Europa, hier voeren verschillende landen opnieuw strenge maatregelen in om de verspreiding van de deltavariant en omikron tegen te gaan. Toch weerhoudt dit de olieprijzen niet van te stijgen.

Daarenboven is er positief nieuws van Saoedi-Arabië. Deze olieproducent en ‘leider’ van de OPEC+ is optimistisch over de vraag naar olie en heeft het koersdoel voor de olieprijzen verhoogd. Ook zal de OPEC+ vasthouden aan hun huidig productiebeleid, dat wil zeggen dat ze voorlopig niet meer zullen gaan produceren en het aanbod dus beperkt houden op de oliemarkt.

Bronnen: Irina Slav – CNBC

Foto: ResoneTIC – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.