Nederland - 20 mei 2022 - Beursbrink

Oliemarkt blijft bijzonder volatiel

door STIJN

De olieprijzen hebben hun verliezen van woensdag bijna goedgemaakt. De afgelopen dagen is de volatiliteit op de oliemarkt sterk toegenomen, dat zou te maken hebben met signalen dat China de lockdowns stilaan gaat afbouwen en versoepelen. Verder speelt een mogelijk Europees importverbod op Russische olie ook een grote rol.

Hevige koersschommelingen op de oliemarkt de afgelopen dagen. Woensdag gingen de olieprijzen sterk onderuit maar herstelden dan weer een dag later. De verhoogde volatiliteit wordt veroorzaakt door geruchten dat de Chinese overheid van plan zou zijn de lockdowns in de grootsteden te versoepelen. Dat zou de vraag naar olie doen stijgen en dus ook de prijzen.

Andrew Lipow, voorzitter van Lipow Oil Associates te Houston, merkt op dat de oliemarkt reageert op krantenkoppen en dat er elk uur wel iets in beweging is. In China kijken investeerders met argusogen naar de plannen van de autoritenten omtrent de lockdownmaatregelen.

The market has been extremely volatile. The market is reacting to all sorts of different headlines hour to hour, and the movement in oil markets on a day-by-day basis getting even more exaggerated.

Als men beslist te versoepelen, dan zou de vraag naar olie opnieuw sterk kunnen gaan stijgen en dat terwijl er aan de aanbodzijde niets verandert. Het gevolg zou zijn dat de prijzen verder kunnen stijgen naar hogere niveau’s. En als dat nog niet genoeg is om de prijzen hoger te krijgen, is er ook nog een mogelijk Europees importverbod op Russische olie.

De Europese Commissie heeft ook laten weten dat ze tegen 2027 niet meer afhankelijk willen zijn van Russische olie. Russisch minister van Energie Alexander Novak zei dat ze hun olie kwijt kunnen aan Azië en andere regio’s. In april produceerden ze gemiddeld 1 miljoen vaten per dag minder dan normaal. In mei zou dit opnieuw hersteld zijn met 200.000 tot 300.000 vaten.

Bronnen: Reuters – CNBC

Foto: RawPixelCC0 1.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.