Nederland - 28 september 2021 - Beursbrink

Brent crude gaat boven 80 dollar per vat

door STIJN

Signalen dat de wereld een ‘energietekort’ gaat ondervinden de komende maanden, duwen de olieprijzen verder de hoogte in. De Brent crude noteert op het moment van schrijven boven de 80 dollar per vat, dat is geleden van oktober 2018. Vooral de stijgende gasprijzen, door tekorten, maken olie opnieuw interessant als alternatief voor gas.

Oktober 2018, toen noteerde de Brent crude voor het laatst boven de 80 dollar per vat. Maar sinds vandaag zit de Brent crude op hetzelfde prijsniveau. Er is een rally bezig op de energiemarkten, voornamelijk bij gas. Zowel in China als in Europa kan de gasproductie niet volgen waardoor de prijzen de pan uit rijzen. Hierdoor grijpt men sneller naar olie als alternatief.

Daarenboven ambieert China om hun CO2-uitstoot te verlagen en dus gaan ze doelbewust minder gas produceren. Hierdoor zullen industrieën overschakelen op het ‘goedkopere’ olie om energie op te wekken. Ook in het VK is er een ‘brandstofcrisis’ door een tekort aan vrachtwagenchauffers, het gevolg van de brexit en de douaneregels die de import en export bemoeilijken.

Energiecrisis?

Robert Rennie, hoofdstrateeg bij Westpac, vreest voor een wereldwijde energiecrisis deze winter. Vooral omdat de reisbeperkingen stilaan worden opgeheven gezien COVID-19 minder slachtoffers maakt. Echter hebben de dalende Amerikaanse olievoorraden ook een impact.

We’re looking at not just the UK and Europe, but a potential global energy crisis coming into the winter. With global energy demand rising as countries ease travel restrictions imposed to contain coronavirus, oil could face a worldwide shortage, with US inventory levels well below average ahead of the year-end peak consumption period.

Deze ontwikkeling op de energiemarkt heeft de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs hun ‘price target’ voor olie doen aanpassen naar 90 dollar per vat. Uiteraard horen oliebedrijven zoals BP en Royal Dutch Shell dit graag, hun aandelen zijn dan ook fors gestegen de afgelopen weken.

Bronnen: Hudson Lockett – Financial Times

Foto: Pxfuel

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.