Nederland - 15 mei 2022 - Beursbrink

Oliegigant Aramco boekt recordkwartaal

door STIJN

Het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco heeft zijn kwartaalrapport gepubliceerd. Het oliebedrijf overtrof de verwachtingen van analisten en had zijn beste kwartaal sinds de IPO, uiteraard dankzij de hoge olieprijzen. De nettowinst steeg tijdens de eerste drie maanden met 82 procent naar 39,5 miljard dollar, meer dan de voorspelde 38,5 miljard dollar. 

Alweer een spetterend kwartaal achter de rug. Het Saoedische Aramco wist tijdens de maanden januari, februari en maart maar lieft 39,5 miljard dollar winst te draaien. Dat is een stijging van maar liefst 82 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen bedroeg de nettowinst ‘maar’ 21,7 miljard dollar. Het kwartaalrapport overtreft ruim de analistenvoorspelling.

Dat Aramco weer een sterk kwartaal zou draaien, is geen verrassing. De hoge olieprijzen zijn een zegen voor oliebedrijven, andere grote oliebedrijven hebben tijdens Q1 evenzeer sterk gepresteerd. Voorzitter en CEO Amin Nasser zei ook dat ze er alles aan zullen doen om de wereldwijde vraag naar olie te ondersteunen. En dat is noodzakelijk gezien de ‘energiecrisis’ en de stijgende prijzen.

During the first quarter, our strategic downstream expansion progressed further in both Asia and Europe, and we continue to develop opportunities that complement our growth objectives.

De beurswaarde van Aramco is onlangs gestegen naar 2,43 biljoen dollar, daarmee stoot het techgigant Apple van de troon als meest waardevolle bedrijf ter wereld. Aandelen van oliebedrijven zijn momenteel ook één van de best presterende activaop de beurzen. Dat van Aramco noteert dit jaar al 15 procent hoger terwijl het gros van de aandelen donkerrood kleuren.

Bronnen: Dan Murphy & Natasha Turak – CNBC

Foto: KuraybaFlickr CC BY-SA 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.