Nederland - 31 mei 2023 - beleggen
door STIJN

Nvidia bereikt beurswaarde van 1 biljoen dollar

De Amerikaanse chipmaker Nvidia heeft dinsdag een beurswaarde van maar liefst 1 biljoen dollar bereikt, daarna zakte het aandeel lichtjes weg tot onder 404,86 dollar. Het bedrijf is de afgelopen maanden sterk in waarde gestegen, mede dankzij de hype inzake artificiële intelligentie.

Het aandeel van Nvidia is bezig aan een ongelooflijk parcours. Sinds oktober vorig jaar is het aandeel met 250 procent gestegen en noteert op het moment van schrijven aan 401 dollar, een recordhoogte. Dinsdag ging het aandeel zelfs eventjes tot 411 dollar waardoor het bedrijf een beurswaarde van 1 biljoen dollar wist aan te tikken. Daarna zakte het aandeel lichtjes terug.

De recente stijging komt dankzij het sterke kwartaalrapport van vorige week. Nvidia wist alle verwachtingen met gemak te overtreffen. Daarenboven verwachten ze ook sterke cijfers voor Q2 met een verkoop van 11 miljard dollar. Dat is 50 procent hoger dan de voorspelling van 7,15 miljard dollar.

AI-toepassingen

Het zijn gunstige tijden voor bedrijven die bezig zijn met artificiële intelligentie. Ook aandelen van Microsoft, Alphabet en Meta zijn de afgelopen maanden sterk gestegen. Nvidia’s GPUs zijn cruciaal voor toepassingen zoals ChatGPT en Google’s Bard. Voorheen werden hun GPUs voornamelijk gebruikt voor gaming en digitale beeldvorming.

Crypto-mining en AI heeft dat op zijn kop gezet waardoor GPU-fabrikanten en -leveranciers, waaronder Nvidia, Advanced Micro-apparaten en Taiwan Semiconductor Manufacturing, hun aandelenkoersen de afgelopen maanden aanzienlijk hebben zien stijgen. Marktkenners waarschuwen echter voor een bubbel door de AI-hype. Maar daar is niet iedereen het mee eens.

Bronnen: Rohan Goswami – CNBC

Foto: NVIDIA Corporation – FlickrCC BY-NC-ND 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.