Energy - 17 mei 2018 - Commodities
door REDACTIE BEURSBRINK

Lagere export olie vanuit Iran belangrijkste risico olieprijzen

(ABM FN-Dow Jones)

De vrees dat er een tekort aan olie ontstaat nu de Verenigde Staten hebben aangekondigd uit het nucleaire akkoord met Iran te stappen, zorgt voor een opstuwend effect op de olieprijzen. Dit schrijft ABN AMRO donderdag in zijn Energiemonitor.

Senior Energie-econoom Hans van Cleef brengt naast deze aankondiging naar voren dat de Amerikaanse president Donald Trump ook nieuwe maatregelen tegen Iran heeft afgekondigd, die tevens betrekking hebben op de landen die handel blijven drijven met het land. De Europese leiders hebben verklaard met de overheid van Iran naar een oplossing te willen zoeken.

De econoom ziet als belangrijkste risico voor die beweging een lagere export van olie vanuit Iran naar Europa. Teheran exporteert ongeveer 2,2 miljoen vaten olie per dag bij een productie van 3,8 miljoen vaten per dag. Europa importeert vanuit Iran elke dag circa 600.000 vaten.

Van Cleef verwacht dat de sancties een negatief effect hebben, ook als de Europese partners samen met Rusland en China in staat blijken met Teheran een nieuw akkoord te sluiten. Het is volgens de econoom aannemelijk dat een deel van de huidige export van Iran naar Europa zal verschuiven naar Azië en dan met name China.

ABN AMRO voorziet dat Europa vervolgens meer olie gaat importeren uit Saudi-Arabië en Irak. Oliekartel OPEC heeft nog voldoende reservecapaciteit, omdat de organisatie het productieverlagingsakkoord uit 2016 handhaaft. Volgens ABN AMRO kan een deel van die reserve ter compensatie worden aangewend.

De OPEC houdt op 22 juni weer een vergadering waar met meer dan gemiddelde belangstelling naar uit wordt gekeken. Centrale vraag daarbij is volgens Van Cleef hoe het kartel nu met de lagere productie omgaat.

ABN AMRO verwacht niet dat de productie van de OPEC wordt verhoogd, omdat de organisatie de huidige opwaartse prijsontwikkeling van olie als speculatief beschouwt en niet als het gevolg van olietekorten.

De bank verwacht op korte termijn ook geen olietekorten, terwijl er op lange termijn al druk op het aanbod stond door “geringe” investeringen in de sector. Daarmee lijkt volgens Van Cleef het opwaarts potentieel voor de olieprijzen vanaf de huidige niveaus beperkt.

Een juni-future voor een vat WTI noteerde donderdag rond het middaguur 0,8 procent hoger op 72,05 dollar, een juli-future voor een vat Brent liep 0,6 procent op en noteerde 79,78 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Energy

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Energy

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.