Nederland - 24 januari 2022 - Beursbrink

Angst omtrent Rusland doet olieprijzen stijgen

door STIJN

Olieprijzen zitten in een stijgende trend omwille van de angst dat Rusland Oekraïne zou kunnen binnenvallen op elk moment. Ook de spanningen in het Midden-Oosten zorgen voor twijfels langs de aanbodzijde op de oliemarkt. Brent en WTI crude zijn en nu al sinds begin december flink aan het stijgen en dat belooft voor nog hogere olieprijzen.

Er spelen enkele factoren die het olieaanbod hard kunnen raken de komende weken/maanden. Het gaat voornamelijk over geopolitieke spanningen in twee regio’s, namelijk in Oost-Europa en het Midden-Oosten. De spanningen in het Midden-Oosten zijn al een tijdje aan de gang. Onlangs was er nog een droneaanval op de luchthaven van Abu Dhabi waarbij tankwagens het doelwit waren.

Ook vandaag zijn er ballistische raketten onderschept geweest in Abu Dhabi. Het Midden-Oosten staat dus op scherp en dat is duidelijk merkbaar aan de evolutie van de olieprijzen.

Conflicten en OPEC+

Maar ook in Oost-Europa is het bijzonder spannend aan het worden. Rusland heeft tal van troepen verzameld aan de grens met Oekraïne. Het Westen vreest dat Rusland elk moment kan beginnen aan een inval. Volgens Kazuhiko Saito, analist bij Fujitomi Securities, verwachten beleggers en investeerders dat dit de olieprijzen de komende periode zal doen stijgen.

Investors remained bullish due to geopolitical risk between Russian and Ukraine as well as in the Middle East while OPEC+ continued to fail to reach its output target. An expectation for higher heating oil demand in the United States amid cold weather also added to pressure.

En dan komt daar ook nog eens bovenop dat verschillende leden van de OPEC+ de doelstelling om meer olie te produceren, gewoonweg niet halen. De organisatie had tijdens hun laatste bijeenkomst gezegd dat ze de olieproductie nogmaals met 400.000 vaten per dag zouden verhogen. Maar de realiteit toont aan dat dit toch minder eenvoudig is dan eerst gedacht.

Kortom, er spelen momenteel heel wat factoren die de olieprijzen ondersteunen. Voeg daar ook nog eens de stijgende vraag naar olie aan toe en het is duidelijk dat de opwaarste trend op de oliemarkt niet snel zal stoppen. Op deze manier is een olieprijs aan 100 dollar zeker niet onrealistisch.

Bronnen: Reuters

Foto: MaxPixelCC0 1.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.