Nederland - 25 juni 2021 - Beursbrink

Krijgen we volatiliteit op de goudmarkt?

door STIJN

De goudprijs heeft het wat moeilijk de afgelopen weken. Dat komt omdat de inflatie aan het stijgen is en de Federal Reserve heeft gezegd dat ze de interestvoeten wille verhogen in 2023. Maar de prijs van het gele edelmetaal wordt ook beïnvloed door tal van andere factoren, waaronder de 10-jaarsrente en de sterkte van de Amerikaanse dollar.

Goud heeft zijn slechtste week van de afgelopen 15 maanden achter de rug. Beleggers en investeerders op de goudmarkt maken zich namelijk zorgen over de stijgende inflatie en het beleid van de Amerikaanse centrale bank. De Federal Reserve zou de rentetarieven vroeger dan gepland willen verhogen gezien de inflatie harder stijgt dan ze hadden voorspeld.

George Milling-Stanley, hoofdstrateeg bij State Street Global Advisors, maakt zich echter geen zorgen. Vooral gezien de Federal Reserve pas van plan is de rentes te verhogen in 2023.

I see a lot of panic selling and I don’t think that can last much longer. The prospective rate hikes are at least two years away and a lot can happen in two years.

Hoewel het gele edelmetaal doorgaans slecht presteert in een financieel klimaat met stijgende rentes, is die correlatie soms niet van toepassing. Milling-Stanley merkte op dat tussen december 2015 en december 2018, toen de Amerikaanse centrale bank de rentes deed stijgen, de goudprijs zelfs met 21 procent steeg van 1.050 dollar naar 1.270 dollar.

1.500 of 2.000 dollar?

Hij verwacht dat goud tegen eind dit jaar boven de 2.000 dollar zal noteren. Hij denkt ook dat de Fed de rentes niet zal verhogen ook al blijft de inflatie stijgen. Het infrastructuurplan van Joe biden gaat zorgen voor stijgende tekorten waardoor de rentetarieven laag moeten blijven, aldus Miller-Stanley.

Sommige experten verwachten echter het tegenovergestelde. Lloyd Radomski is er eerder van overtuigd dat de goudprijs zal terugvallen naar 1.500 dollar per troy ounce de komende maanden om vervolgens opnieuw te herstellen naar 1.800 dollar tegen het einde van dit jaar.

Bronnen: Forbes

Foto: Mark Herpel – Flickr – CC BY 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.