Nederland - 13 april 2023 - Aandelen
door STIJN

Softbank vermindert belang in Alibaba aanzienlijk

Softbank heeft besloten hun belang in Alibaba aanzienlijk te verminderen en verkocht voor 7,2 miljard dollar aan aandelen omdat ze een defensievere koers gaan varen. Hierdoor bezitten ze nog maar 3,8 procent van de Chinese techgigant. Het aandeel van Alibaba ging hard onderuit.

De aandelen van Alibaba daalden woensdag met bijna 6 procent na het nieuws dat SoftBank het grootste deel van zijn belang in het Chinese e-commercebedrijf heeft verkocht. Volgens de rapporten heeft SoftBank ongeveer 7,2 miljard dollar aan aandelen verkocht, waardoor ze slechts een belang van 3,8 procent in het bedrijf overhouden.

Dit is een aanzienlijke vermindering van hun belang van bijna 25 procent drie jaar geleden, dat meer dan 100 miljard dollar waard was. Alibaba was destijds de meest waardevolle investering van conglomeraat SoftBank.

Kwartaalverliezen

De aandelenverkoop van Softbank heeft te maken met het feit dat het Japanse technologieconglomeraat in de loop der jaren enorme kwartaalverliezen heeft geleden. Dit is het gevolg van een vertraging in de technologiesector van de afgelopen jaren.

Premium

Het Vision Fund van SoftBank boekte in februari 2023 een verlies voor belastingen van 660 miljard Japanse yen (ongeveer 5 miljard dollar), het vierde opeenvolgende kwartaalverlies. Als gevolg hiervan zei de oprichter en CEO van SoftBank, Masayoshi Son, dat het bedrijf in ‘verdedigingsmodus’ zou gaan en meer conservatief zou zijn om de verliezen te beperken.

Het besluit van SoftBank om zijn belang in Alibaba te verkopen, heeft een aanzienlijke invloed gehad op de aandelenkoers van het bedrijf. Investeerders maken zich namelijk zorgen over de financiële positie van het Japanse bedrijf. De beslissing om hun belang in Alibaba te verminderen benadrukt ook de aanhoudende uitdagingen waarmee technologiebedrijven worden geconfronteerd als gevolg van de vertraging in de sector.

Bronnen: Jonathan Vanian – CNBC

Foto: Miki Yoshihito – FlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.