Nederland - 24 augustus 2018 - Beursbrink

Belgische hoogspanningsnetbeheerder Elia experimenteert met blockchain

door STIJN

De Belgische netbeheerder Elia gaat onderzoek doen naar de implementatie van blockchain technologie om het stroomnet beter in balans te krijgen zodat verbruikspieken beperkt kunnen worden. Het doet hiervoor beroep op het Leuvens Settlemint en het Franse Actility.

Door de transformatie in de energiesector naar duurzame en hernieuwbare energie, is het voor netbeheerders moeilijker om een evenwichtige dienst te verlenen aan gezinnen en bedrijven. Meer bepaald het aanbod van energie tijdens piekmomenten waarbij de afname fors stijgt.

Om dit probleem op te lossen, heeft Elia aardig wat kapitaal geïnvesteerd in grote batterij-installaties die kunnen inspringen als de vraag naar energie piekt. Daarenboven gaat de netbeheerder beroep doen op blockchain technologie in samenwerking met Settlemint en Actility.

Balans

Het proefproject moet nagaan of deze technologie ingezet kan worden om de balans op het net te kunnen verzekeren. Dat zullen ze doen door middel van verbruikscontracten van grote afnemers beter op elkaar af te stemmen in combinatie met de registratie en validatie van de metingsgegevens.

Indien na drie maanden blijkt dat blockchain effectief een meerwaarde is voor de energiesector, dan is een transformatie niet uitgesloten waarbij het Belgische elektriciteitsnet, en dus ook gezinnen en bedrijven, gaan profiteren. Men verwacht eind dit jaar een rapport te kunnen voorleggen waarin alle voor- en nadelen van deze technologie zullen worden opgesomd.

U kan het persbericht van Elia hier nalezen.

Bronnen: De Tijd, Computable

Foto: Pxhere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.