Nederland - 19 september 2018 - Beursbrink

Jack Ma is kritisch over blockchain-technologie

door STIJN

Blockchain-technologie, we horen er voorlopig alleen maar positieve dingen over. Maar heel af en toe klinkt er een kritische/sceptische stem in de verte. De oprichter van het Chinese online winkelplatform, Jack Ma, durft deze nieuwe technologie kritisch te benaderen.

Jack Ma, oprichter van het Chinese Alibaba, was deze week te gast op de World Artificial Intelligence Conference in Shanghai. Hij gaf er zijn visie en mening over blockchain-technologie en die werd niet door iedereen gesmaakt. Jack Ma beweerde zelfs dat deze nieuwe technologie zinloos is indien ze niet bijdraagt aan een groenere toekomst, daarmee doelt hij voornamelijk op de maakindustrie.

The data age is major opportunity for manufacturers to reform the industry. But blockchain and IoT will be meaningless unless they can promote the transformation of the manufacturing industry and the evolution of the society towards a greener and more inclusive direction.

Innovatie

Deze zou volgens Ma efficiënter en groener gemaakt moeten kunnen worden door middel van innovatie (lees: blockchain). De Chinese maakindustrie wordt geschat op 3,1 biljoen dollar en blijft elk jaar toenemen door toepassingen zoals robotica en automatisering.

Hoewel blockchain innoverend is, heeft het toch zijn beperkingen. De peer-to-peer netwerken kunnen ‘slechts’ 10 tot 50 transacties per seconde verwerken. Dit is voorlopig nog een struikelblok voor de grootste industrieën ter wereld. Om ook hier toepasbaar te zijn, moet de technologie nog een paar niveau hoger worden getild zodat de schaalbaarheid uitgebreid en verbeterd kan worden.

Ondanks zijn kritiek, gelooft hij in de mogelijkheden van deze technologie. Alibaba Group is al sinds 2016 onderzoek aan het doen voor mogelijke toepassingen in hun bedrijfsmodel. In 2017 namen ze zelfs verschillende blockchain-experts aan en werden er verschillende patenten ingediend.

Bronnen: Crypto Insiders, Newsbit

Foto: Leighklotz – Flickr – CC BY 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.