Nederland - 12 juli 2018 - Beursbrink

3 praktische toepassingen van blockchain-technologie

door STIJN

Blockchain wordt geassocieerd met cryptomunten, wat logisch is vermits deze technologie initieel werd ontwikkeld om een systeem op poten stellen voor de verhandeling van digitale munten. Maar blockchain kan voor veel meer dingen toegepast worden, bijvoorbeeld in de logistieke sector, om automatische contracten te genereren, etc…

De toepassingen voor blockchain-technologie zijn eindeloos en zullen steeds vaker voorkomen in ons dagelijks leven. Op dit moment zijn bedrijven misschien nog wat terughoudend, maar eens de bal aan het rollen is, zal het vermoedelijk keihard gaan. Bedrijven willen natuurlijk niet achterblijven op hun concurrenten. Hieronder vindt u enkele toepassingen voor blockchain.

Databeveiliging

Grote techbedrijven zijn hier volop mee bezig, de beveiliging van gebruikersgegevens aan de hand van blockchain. Google en Microsoft beseffen dat deze technologie ontzettend veel voordelen biedt, niet alleen voor hun eigen maar ook als product dat ze kunnen aanbieden aan bedrijven.

Op dit moment zijn hun clouddiensten relatief veilig maar blockchain zou er voor kunnen zorgen dat de cloud nog beter beveiligd wordt. Het is namelijk onmogelijk om de blockchain te hacken.

Automatische contracten

Dit is wellicht één van de meest belovende toepassingen want op deze manier worden tussenpersonen uitgeschakeld. Blockchain stelt bedrijven en instellingen in staat om te werken met smart contracts. Dit is een overeenkomst tussen twee of meerdere partijen maar dan in de vorm van een digitale code. Doordat deze code autonoom op de blockchain draait, is er geen wetgever of notaris die we moeten vertrouwen voor de correcte uitvoering van het contract.

Dit scheelt in tijd en geld, de efficiëntie zal een pak hoger liggen omdat de uitvoering veel sneller kan gebeuren. Daarenboven is er geen tussenpersoon die zijn graantje meepikt bij de contractvorming.

Gezondheidszorg

Ook in deze sector heeft blockchain veel voordelen. Eén van de grote pluspunten is opnieuw de snelheid van uitvoering en de uitwisseling van informatie. Zo kan er bijvoorbeeld data worden bijgehouden in de blockchain waardoor het uitbreken van ziektes en epidemieën op de voet kan opgevolgd worden.

Hierdoor kan het personeel veel sneller ingrijpen waardoor de situatie beter in de hand kan worden gehouden. Daarenboven kan de vooruitgang van patiënten gemakkelijker worden bijgehouden zonder de tussenkomst van onnodig papierwerk dat alles vertraagt en onoverzichtelijk maakt.

Bronnen: Want

Foto: Maiconfz – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.