Alibaba Group

Alibaba Group is de ‘Amazon van China’. Het bedrijf is voor honderden miljoenen Chinezen niet meer weg te denken uit hun dagelijkse leven. De van oorsprong Chinese e-commerce gigant heeft zijn aanbod over de afgelopen jaren flink uitgebreid. Het bedrijf richt zich nu bijvoorbeeld ook op cloud computing en entertainment. De meeste Europeanen zullen Alibaba vooral kennen van AliExpress, een e-commerce platform.

Daarnaast heeft Alibaba nog zo’n 15 andere online platformen waarmee het geld verdient. En het focust zich ook op nieuwe technologieën, waaronder big data-analyse, machine learning en het Internet of Things.

Je kan Alibaba Group op de beurs vinden onder de tickercode BABA.

De CEO van Alibaba op dit moment is Yong Zhang. Maar het bedrijf is groot geworden door Yun Ma, oftewel Jack Ma, die tot september 2018 CEO van Alibaba was.

Hoe verdient Alibaba Group zijn geld?

Alibaba werd in 1999 opgericht als een platform waar Chinese bedrijven hun producten aan buitenlandse bedrijven konden verkopen. Dat werd een aantal jaar later uitgebreid naar de consumentenbusiness.

Alibaba Group

Later ging Alibaba ook mogelijkheden buiten e-commerce zoeken. In 2004 werd namelijk Alipay opgericht. Deze dienst werkt nu ongeveer de helft van de online transacties af in China. Een groot deel van deze transacties vindt overigens plaats op de platformen van Alibaba zelf. Deze platformen zijn in China goed voor meer dan de helft van de pakketbezorgingen.

In 2018 telde Alibaba 550 miljoen actieve gebruikers op zijn platformen. Driekwart van de bezoekers kwam uit China.

Momenteel breidt Alibaba zijn diensten nog verder uit. Het houdt zich nu ook bezig met cloud computing, dat zo’n 5 procent van de omzet voor de rekening neemt. Ook digitale media en entertainment zijn in opkomst met 7 procent van de omzet, zo blijkt uit het financiële verslag uit 2018.

Jaarcijfers en andere belangrijke gebeurtenissen van Alibaba zijn te vinden op de Investor Relations pagina van het bedrijf.

Laatste Nieuws

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.