Nederland - 16 maart 2020 - Economie

Goudprijzen vallen naar beneden

door STIJN

De goudprijzen hebben een zware dag, het gele edelmetaal duikt vandaag onder de 1.500 dollar. Dit is de eerste keer dat goud echt zwaar onder druk komt te staan. Het is ook de eerste keer dat het gele edelmetaal onder de 1.500 dollar is gezakt. Een vreemde beweging want ook aandelen zijn vandaag fors onderuit gegaan, je zou verwachten dat goud een omgekeerde beweging maakt.

Op de financiële markten gaat het er hard aan toe, aandelen stapelen de verliezen alweer op. En blijkbaar gaat het op alle markten slecht, ook op de goudmarkt is een forse daling net zoals andere beleggingen die bestempeld worden als ‘safe-haven’. Het gele edelmetaal gaat vandaag voor het eerst dit jaar onder de 1.500 dollar, het zit daarmee terug op het niveau van eind vorig jaar.

Op dit moment noteert goud ongeveer 4 procent lager, een koersbeweging die ervoor zorgt dat goud 8,4 procent lager staat dan zijn piek op 1.600 dollar per troy ounce. Het is een verrassende koersbeweging want meestal stijgt goud in tijden van onzekerheden en dalende beurzen.

Verkopen

De reden waarom men goud verkoopt, zou te maken kunnen hebben met het feit dat beleggers hun verlies op de aandelenmarkten willen compenseren door hun posities in goud te verkopen. Volgens Mohamed El-Erian noteren aandelen zodanig laag dat beleggers ze blijven vasthouden om geen verlies te moeten pakken, dus om toch nog wat ‘winst’ te maken, verkopen ze goud.

When people cannot sell what they want to sell, they sell what they can sell.

De Federal Reserve heeft de rente met een volledige procent doen zakken en staat nu tussen de 0% en 0,25%. Dit is het zelfde niveau als toen de financiële uitbrak in 2008. Absurd dat een virus dit teweeg kan brengen, maar door de verschillende lockdowns, kom de wereldeconomie in gevaar.

Beleggers die hun hoop hadden gevestigd in goud, zijn er nu dus aan voor de moeite. Het is dan ook een heel onvoorspelbare beweging van de goudprijzen. Zelfs marktkenners en economen hadden deze koersbeweging niet zien aankomen. Het is nog maar de vraag wat goud verder gaat doen.

Bronnen: The Street

Foto: Bundesbank – Flickr – CC BY-ND 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.