Energy - 12 juli 2018 - Commodities

IEA verwacht afzwakking vraag naar olie in tweede jaarhelft

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Voor de tweede helft van dit jaar wordt een groeivertraging in de vraag naar olie voorzien. Dit maakte de International Energy Agency donderdag bekend in zijn olierapport over juli.

Het IEA gaat uit van een vraaggroei van 1,3 miljoen vaten olie per dag tegen 1,5 miljoen vaten over de eerste zes maanden van dit jaar.

De vraag naar olie heeft in de eerste fase van dit jaar een sterke groei laten zien. Het agentschap maakte in het rapport melding van een mondiale vraag van meer dan 2,0 miljoen vaten olie per dag in het eerste kwartaal van dit jaar. Dit hield volgens de IEA vooral verband met de lage temperaturen deze winter op het noordelijk halfrond.

In het tweede kwartaal van 2018 vertraagde groei van de vraag naar 0,9 miljoen vaten per dag en daarmee kwam het gemiddelde over de eerste zes maanden uit op 1,5 miljoen vaten per dag.

Voor 2019 zijn de prognoses als volgt: in de eerste helft wordt een groei van de vraag verwacht van circa 1,2 miljoen vaten per dag, voor de tweede helft van volgend jaar zal dit 1,6 miljoen vaten per dag zijn.

Aan de productiezijde signaleerde het IEA in juni een mondiale stijging van 370.000 vaten olie per dag, met name aan de zijde van Rusland en Saoedi-Arabië. De landen die aangesloten zijn bij het oliekartel OPEC produceerden in juni 31,87 miljoen vaten.

Buiten de OPEC verwacht het IEA voor dit jaar een productiegroei van 2 miljoen vaten per dag en voor 2019 van 1,8 miljoen vaten per dag.

De olievoorraden van de landen die deel uitmaken van de OESO stegen in mei van dit jaar 13,9 miljoen vaten naar 2.840 miljoen vaten. Deze stijging betreft slechts de derde stijging voor een maand sinds juli 2017. Voorlopige data over juni laten een daling van de voorraden zien.

De olieprijzen stonden in juni onder druk, maar sinds de recente vergadering van de OPEC zijn de prijzen weer opgelopen met een stijging van 7 procent voor een vat Brent en 13 procent voor een vat West Texas Intermediate naar aanleiding van berichten over verstoringen in de productie.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Energy

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Energy

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.