Nederland - 18 januari 2021 - Azië

Chinese economie groeide vorig jaar met 2,3 procent

door STIJN

Best een sterke prestatie, de Chinese economie groeide vorig jaar met 2,3 procent. Was het niet voor het rampzalige eerste kwartaal, dan was het groeicijfer nog hoger. Tijdens Q1 kromp de Chinese economie namelijk met 6,8 procent. De kwartalen erna groeide de economie weer. Met een groei van 2,3 procent overtreft China de verwachtingen van analisten.

2020 was een bijzonder moeilijk jaar, toch wist de Chinese economie te groeien met 2,3 procent. Wellicht het enige land dat vorig jaar wist te groeien ten midden van een coronapandemie. In het vierde kwartaal vorig jaar groeide de economie zelfs met 6,5 procent, dat blijkt uit gegevens van de National Bureau of Statistics. Q1 was dan weer rampzalig met een krimp van 6,8 procent.

Het detailhandel verkopen waren echter minder positief, deze daalde vorig jaar met 3,9 procent. Uit een onderzoek van Reuters is gebleken dat analisten hadden voorspeld dat China het enige land zou zijn met een positieve economische groei, maar dat het cijfer ‘slechts’ 2 procent zou bedragen.

Herstel

De Chinese autoriteiten hebben vorig jaar ook de focus gelegd op de binnenlandse markt in plaats van de traditionele investeringen om de economie te doen groeien. De consumptie in 2020 daalde echter van 57,8 procent van het bbp naar 54,3 procent. Bruce Pang, hoofdonderzoeker bij China Renaissance, verwacht dat de consumptie dit jaar sterk zal herstellen.

Toch is er lichte twijfel en zijn er onzekerheden vermits het aantal coronabesmettingen in sommige delen van China opnieuw aan het toenemen is. Dit zou echter weinig impact mogen hebben gezien de Chinese aanpak om het virus in te tomen effectief is. Voor dit jaar verwacht de Wereldbank dat de Chinese economie gaat groeien met 8 procent.

Bronnen: CNBC

Foto: PxHere

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.