VIP ACTIE

Word een VIP!
Americas - 16 juni 2020 - Beursbrink

Hogere start voor Wall Street in de maak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen dinsdag af op een sterk hogere opening, na cijfers die wijzen op herstellende consumentenbestedingen in mei, toen veel Amerikaanse staten de coronamaatregelen begonnen te versoepelen.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 2 procent in het groen.

De detailhandelsverkopen lagen in mei 18 procent hoger dan in april, toen ze met 15 procent daalden. Economen rekenden voor mei op een minder sterk herstel van 8 procent, terwijl de daling in april eerder groter was ingeschat op 16 procent. Op jaarbasis besteedden consumenten afgelopen maand slechts 6 procent minder.

Ook fastfoodketen McDonald’s toonden aantrekkende omzetcijfers in mei.

“Als we zien dat deze cijfers al over het dieptepunt heen zijn, en geleidelijk weer omhoog gaan, betekent dit dat we in ons scenario voor herstel in de tweede helft van het jaar zitten”, zei Luc Filip van SYZ Private Banking. “We denken dat consumptie de belangrijkste aanjager van het herstel zal zijn.”

Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve zal voor 10 uur ’s ochtends het Congres toespreken over het nieuwste halfjaarlijkse rapport over het monetaire beleid.

Beleggers zullen goed luisteren of hij zijn recente pessimistische toon over de Amerikaamse economie zal bijstellen, verwacht Gero Jung van Mrabaud Asset Management.

De Fed kondigde maandag aan meer bedrijfsobligaties te gaan opkopen, rechtstreeks op de secundaire markt, waarna de aandelenmarkten de wind weer in de zeilen kregen.

Ook hoopgevend was een bericht dat president Donald Trump werkt aan een stimuleringsprogramma voor de economie van bijna 1.000 miljard dollar, middels investeringen in wegen, bruggen en andere infrastructuur.

Verder waren er berichten dat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo een ontmoeting heeft met de hoogste Chinese diplomaat Yang Yiechi. Dit zou het eerste overleg op topniveau tussen de twee landen zijn sinds januari en zou een signaal zijn dat de Amerikaanse regering problemen wil oplossen door dialoog, niet door harde actie.

De olieprijs steeg. Een juli-future West Texas Intermediate steeg 2,6 procent tot 38,08 dollar, terwijl een augustus-future Brent 2m,7 procent duurder werd op 40,80 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1307. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er 1,1316 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Apple heeft twee  mededingingsonderzoeken van de Europese waakhond aan zijn broek gekregen. Het eerste onderzoek betreft de App Store, de winkel waarop ontwikkelaars hun app kunnen verkopen. Als gebruikers aankopen binnen de app willen doen, dan kan dat alleen via een systeem van Apple. Ook mogen ontwikkelaars hun gebruikers niet wijzen op andere manieren om aankopen te doen, die buiten de apps om gaan. “Het lijkt erop dat Apple zich gedraagt als ‘poortwachter'”, zei eurocommissaris Margrethe  Vestager. Het andere onderzoek betreft de regels voor het gebruik van het betaalsysteem Apple Pay. Het aandeel steeg voorbeurs niettemin 2 procent.

McDonald’s zag in mei de verkoop aantrekken. In de Verenigde Staten liep de omzet in april met 19,2 procent terug en in mei nog maar met 5,1 procent. Buiten de VS was de krimpb groter, maar ook daar was mei beduidend beter dan april. Vrijwel alle Amerikaanse restaurants zijn sinds eind april weer open. Sinds halverwege juni is 95 procent van alle vestigingen van McDonald’s weer in gebruik.

Zes voormalige medewerkers van eBay zijn aangeklaagd voor het terroriseren van een echtpaar uit Massachussets dat een blog bijhoudt over internetwinkelen, EcommerceBytes genaamd. Het zestal zou het echtpaar hebben bedreigd via Twitter en pakjes hebben toegestuurd met levende kakkerlakken, een rouwkrans en een masker van een bebloed varken. De zes medewerkers, die bij de afdelingen beveiliging en inlichtingen werkten, zouden het echtpaar ook heimelijk hebben gestalkt.
Het aandeel eBay steeg voorbeurs 1,8 procent.

Chesapeake Energy bereidt volgens bronnen een faillissementsaanvraag voor, binnen een week nadat het bedrijf een rentebetaling van 10 miljoen dollar maandag niet nakwam. Het schalie-energiebedrijf uit Oklahoma heeft nu tijd om te onderhandelen met zijn schuldeisers, maar een faillissementsaanvraag zou een kwestie van weken of zelfs dagen zijn. Het aandeel daalde 5 procent in de elektronische handel voorbeurs.

Lennar heeft in het afgelopen kwartaal de omzet onder druk zien staan, terwijl de winst aantrok, zo bleek maandagavond. De nieuwe orders namen met 10 procent af tot 13.015 huizen. Het bouwbedrijf verwacht dit jaar 50.500 tot 51.000 huizen af te leveren. De nettomarge op de woningverkopen zal vermoedelijk circa 13 procent bedragen. Het aandeel opent naar verwachting ruim een procent hoger.

GroupM, een onderdeel van WPP, verwacht dat de reclamebestedingen in de VS dit jaar met 13 procent zullen dalen, van 239 miljard tot 208 miljard dollar. Reden van deze daling is de coronacrisis. Het Britse WPP noteerde 3,9 procent hoger in Londen.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen vonden maandag de weg omhoog, nadat de Fed aankondigde individuele bedrijfsobligaties te gaan opkopen.

De toonaangevende S&P 500 index sloot 0,8 procent hoger op 3.066,59 punten, terwijl de Dow Jones index 0,6 procent won op 25.763,16 punten. Techbeurs Nasdaq schoot 1,4 procent omhoog tot 9.726,02 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.