Nederland - 9 juli 2020 - Beursbrink

Olie ervaart nieuwe druk wegens stijgende voorraden

door STIJN

De olieprijzen zaten in de lift omwille van hoop op herstel van de wereldeconomie en dus ook hoop dat de vraag naar olie opnieuw gaat toenemen. Hoewel dit het geval is, is er ook nog een andere zijde van het verhaal. Langs de aanbodzijde gaat het de verkeerde kant op vermits de Amerikaanse olievoorraden klaarblijkelijk opnieuw aan het toenemen zijn. 

Vraag en aanbod, twee belangrijke gegevens voor het bepalen van eender welke prijs op de markt. Dat geldt dus uiteraard ook voor olie. De rollercoaster op de oliemarkt is er voortdurend en vooral nu COVID-19 een beetje over de markten heerst. De vraag naar olie is bijzonder laag maar zit opnieuw in een stijgende trend vermits de wereldeconomie stilletjes aan heropstart.

Het aanbod wordt gecontroleerd door de OPEC+, die samen zijn overeengekomen om minder olie te produceren zodat er een beter evenwicht is op de oliemarkt. Maar de Amerikanen zijn averechts en doen een beetje hun eigen ding. Onlangs zijn de Amerikaanse olievoorraden opnieuw gestegen.

Lichte daling

Het gevolg is een neerwaartse druk op de olieprijzen. De Brent crude daalde naar 43,17 dollar, een daling van 0,28 procent. De WTI crude daalde naar 40,74 dollar, een daling van 0,39 procent. Het komt als een verrassing dat de voorraden opnieuw zijn gestegen. De combinatie met de vrees voor een nieuwe besmettingsgolf maakt dat olie wat moeite zal hebben om te stijgen.

Maar men verwacht dat de wereldeconomie eind dit jaar, begin volgend jaar zal herstellen. In principe kunnen de olieprijzen nog verder dalen maar een stijging in de toekomst is zo goed als zeker. Uiteraard is dan afhankelijk wat de OPEC+ gaat doen, minder blijven produceren of opnieuw de limieten opheffen zodat er meer geproduceerd kan worden. Time will tell.

Bronnen: AA

Foto: CaptM – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments