Americas - 19 september 2019 - Aandelen

Hogere opening voor Wall Street in de maak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenden donderdag af op een licht hogere opening, nadat de Federal Reserve woensdagavond de rente verlaagde, maar geen duidelijk signaal gaf over de richting van het het vervolg van het rentebeleid.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden krap een half uur voor de openingsbel 0,2 procent hoger. Ook de andere hoofdindices draaiden naar kleine winsten, van een aanvankelijke daling voorbeurs.

De Fed verlaagde de rente woensdagavond met een kwart procentpunt, om de vertragende Amerikaanse economie een steuntje in de rug te geven. Twee beleidsmakers wilden geen renteverlaging en één wilde een half procentpunt verlagen.

Over het toekomstige rentebeleid zei Fed-voorzitter Jerome Powell dat dit per vergadering zal worden bekeken. Beleggers hoopten op meer versoepeling, volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets, gezien de Amerikaans-Chinese handelsoorlog, Brexit en nieuwe Amerikaanse sancties tegen Iran na een aanval op een Saoedisch olieveld.

“We weten niet echt meer dan een dag geleden”, zei Hewson.

“De ECB gaf de Fed een voorzet om agressiever te zijn, maar de Federal Open Market Committee is gewoon nog niet klaar om die stap te maken”, stelde econoom Steven Bilitz van TS Lombard. Vorige week kwam de Europese Centrale Bank met een uitgebreid stimuleringspakket om de Europese economie een impuls te geven nu de handelsoorlog de export onder druk zet.

De OESO verlaagde donderdag zijn verwachtingen voor de economische groei in de dertig geïndustrialiseerde landen, tot het laagste niveau sinds de grote financiële crisis.

De Fed moest intussen voor de derde dag op rij geld in zijn systeem pompen, omdat de markt voor repurchase agreements, waarmee banken en hedgefunds hun dagelijkse handelsactiviteiten financieren, plotseling is opgedroogd. Ook donderdag werd de beschikbaar gestelde 75 miljard dollar geheel opgenomen, net als woensdag. De vraag overtrof het aanbod.

De Bank of Japan, de Bank of England en de Zwitserse centrale bank hielden hun rente intussen ongewijzigd, terwijl de Noorse centrale bank hem verhoogde.

Het aantal aanvragen voor een nieuwe werkloosheidsuitkering steeg afgelopen week licht, met 2.000 tot 208.000. Er volgen nog cijfers over de bestaande woningverkopen.

De olieprijs steeg. Een november-future West Texas Intermediate steeg 2,0 procent tot 59,23 dollar, terwijl de Brent-future 2,6 procent duurder werd op 65,27 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1064. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1036 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er 1,1034 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Aandelen in de olie-industrie stegen, nadat de Verenigde Staten dreigden met nieuwe sancties tegen Iran, vanwege een aanval op een Saoedisch olieveld afgelopen weekend.

Target stond 1,2 procent hoger in de handel voorbeurs. De retailer ging akkoord met een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 5 miljard dollar.

Darden Restaurants noteerde 3 procent lager voorbeurs na kwartaalcijfers. De omzet viel iets tegen.

Apple zei woensdag dat zijn communicatiedirecteur vertrekt. Er zijn al diverse topmanagers weg bij de fabrikant van iPhones, die kampt met haperende groei bij de telefoonverkopen en op zoek is naar een nieuwe richting. Het aandeel stond vlak.

Telefoniereus AT&T overweegt zijn DirectTV-tak af te splitsen, meldden bronnen. Topman Stephen Randall zette met de investering van 49 miljard dollar eerder juist volledig in op deze activiteit. Het fonds won 0,6 procent.

Microsoft wil tot 40 miljard dollar aan aandelen inkopen en zijn dividend met 11 procent verhogen, meldde het bedrijf. Het is de derde keer dat er zo veel geld terugstroomt naar de aandeelhouders, na eerdere inkopen in 2013 en 2016. Het aandeel steeg ruim 1 procent.

Slotstanden

Wall Street sloot woensdag verdeeld. De S&P 500 sloot vrijwel vlak op een slot van 3.006,73 punten, de Dow Jones index steeg 0,1 procent tot 27.147,08 punten en de Nasdaq verloor 0,1 procent tot 8.177,39 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

Reageer op dit artikel