Nederland - 26 november 2020 - Beursbrink

Hoe hoog kunnen de olieprijzen stijgen?

door STIJN

Zo goed als alles zit in de lift op de financiële markten. Ook de oliemarkt is bezig aan een sterk herstel dankzij de positieve ontwikkelingen omtrent de COVID-vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca. Analisten voorspellen dat 2021 een gunstig jaar wordt voor de oliemarkt omdat ze verwachten dat de vraag gaat toenemen en de wereldeconomie gaat herstellen.

De oliemarkt is bezig aan een sterk herstel. De prijzen zijn nu al enkele dagen fors aan het stijgen wegens de betere vooruitzichten omtrent het herstel van de wereldeconomie en de stijgende vraag naar olie. Analisten en marktkenners verwachten dat de economische activiteiten in Q2 zullen hervatten dankzij de COVID-vaccins van verschillende farmaceutische bedrijven.

Maar er zijn nog andere factoren die gunstig zijn voor de oliemarkt. Zo zijn de olievoorraden in de Verenigde Staten van Amerika gepiekt begin dit jaar en zitten nu in een dalende trend. En het economische herstel in Azië is bijzonder sterk, vooral in China. Daar is het coronavirus al een tijdje onder controle en zijn de economische activiteiten aan een snel tempo aan het herstellen.

Herstel

Ole Hanssen, grondstoffenstrateeg bij Saxo Bank, verwacht een gunstig scenario voor de oliemarkt dankzij de vaccins. Maar hij benadrukt dat het echte herstel op de oliemarkt vermoedelijk pas tijdens de tweede jaarhelft zal plaatsvinden wegens de grote voorraden in de Verenigde Staten.

Once rolled out, the vaccine should ensure a recovery in oil demand back towards trend. But first inventory levels and spare capacity held by OPEC+ need to be reduced and this may take us towards the second half of 2021 before a meaningful oil price recovery can occur.

De meest recente voorspellingen zijn positief voor de olieprijzen, vooral vanaf het derde kwartaal volgend jaar. Het Internationale Energieagentschap verwacht dat de vraag naar olie tijdens het eerste kwartaal van volgend jaar stilaan zal beginnen toenemen. Analisten van Reuters zien een stijging van de olieprijzen richting de 50 dollar per vat de komende kwartalen.

Bronnen: Oilprice.com

Foto: Jan-Rune Smenes Reite – Pexels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.