Nederland - 25 mei 2021 - Beursbrink

Het Westen en Iran komen niet overeen, olieprijzen stijgen

door STIJN

De olieprijzen ervaren opwaartse druk dankzij de vlotte vaccinaties wereldwijd maar ook door moeizame gesprekken tussen het Westen en Iran. Er wordt een nieuw nucleair akkoord onderhandelt dat de sancties op Iran zou moeten verlichten waardoor ze meer olie mogen produceren. De oliemarkt heeft dus baat bij het mislukken van deze ‘deal’.

Het momentum op de oliemarkt lijkt weer even goed te zitten. Beleggers en investeerders laten zich leiden door de sterke vaccinatiecijfers en het vlotte tempo van de vaccinatiecampagnes wereldwijd. Dit zorgt voor optimisme op de markt, vooral gezien de wereldeconomie beter en sneller kan herstellen dankzij de vaccins. De strijd tegen COVID-19 gaat dus de goede kant op.

Maar er is nog een andere factor die in het voordeel speelt van de oliemarkt. Men tracht namelijk het Iraanse nucleaire akkoord van 2015 nieuw leven in te blazen. Als er een nieuwe ‘deal’ komt, dan betekent dit dat de Westerse sancties op Iran versoepeld worden in de nabije toekomst. Met andere woorden, bij een akkoord zal Iran meer olie mogen gaan produceren.

Katalysator

Bob Yawger, director van Energy Futures bij Mizuho in New York, deelde mee dat het Westen en Iran voorlopig nog niet lijken overeen te komen. Er zijn namelijk een aantal details die een akkoord in de weg staan. De oliemarkt reageerde daar positief op met een lichte stijging van de prijzen.

The Iranians and western powers cannot get the details worked out that will get this deal signed and delivered.

Zakenbank Goldman Sachs beweert dat, zelfs al wordt er een akkoord bereikt en Iran meer olie gaat produceren, hun positief scenario van 80 dollar per olie vat intact blijft. Deze zomer zou de wereldeconomie terug op volle toeren kunnen beginnen draaien. Dit zou dé katalysator zijn voor 80 dollar per vat tijdens het vierde kwartaal van dit jaar.

Bronnen: CNBC

Foto: Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.