Energy - 13 april 2020 - Beursbrink

Historische deal OPEC toch te karig

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De deal die OPEC+ zondagavond wist te sluiten is historisch qua omvang, maar zal uiteindelijk toch de weinig blijken om de oliemarkt weer in balans te krijgen. Dit zei marktanalist Edward Moya van Oanda maandag.

“Een oliecrash is voorkomen nu OPEC+ een deal sloot, maar een productiebeperking van 9,7 miljoen vaten is onvoldoende om de markt te imponeren”, aldus Moya.

Er werd gehoopt op een productiebeperking van 20 miljoen vaten per dag.

Het OPEC+ akkoord samen met toezeggingen van enkele G20 landen zal een totale productiebeperking betekenen van ongeveer 15 miljoen vaten, aldus Moya.

Opvallend was volgens de analist van Oanda dat niet Rusland of de VS de dissonant was, maar Mexico. Dat land wilde slechts 100.000 vaten minder produceren, terwijl het kartel om 400.000 vaten vroeg.

De Amerikaanse president Donald Trump kwam tussenbeide en nam zo’n 250.000 vaten die eigenlijk op het conto van Mexico kwamen, voor zijn rekening.

“Trump zal vermoedelijk claimen dat hij de OPEC heeft gered, net als veel Amerikaanse schalie-oliebedrijven”, aldus Moya.

Het probleem is volgens de analist dat de VS een lagere productie willen bereiken door natuurlijk verloop in plaats van door een quota, zoals die geldt voor Mexico.

“Het aantal blinde vlekken in deze productiedeal zal het voor iedereen moeilijk zal zijn vertrouwen te hebben dat er een stevige bodem is gelegd”, aldus Moya.

De analist vreest dan ook voor “buy the rumor, sell te news” op de markten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Energy

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Energy

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.