Nederland - 24 mei 2023 - Beursbrink
door STIJN

Olieprijzen opnieuw in stijgende trend

De olieprijzen zitten nu al drie dagen op rij in een opwaartse trend door een krapper aanbod op de oliemarkt. De Saoedische minister van Energie waarschuwde ook dat de OPEC+ bekijkt om nog meer productiebeperkingen in te voeren, ook dit nieuws deed de prijs voor een vat olie stijgen.

Het zijn volatiele weken geweest op de oliemarkt. Van een aanhoudende neerwaartse trend naar een herstelbeweging de afgelopen drie dagen. Olieprijzen zitten opnieuw in de lift omwille van een dalend aanbod en de kans op nieuwe productiebeperkingen van de OPEC+.

De prijs voor een vat WTI crude noteert rond de 74 dollar en voor een vat Brent crude rond de 78 dollar. Volgens de officiële gegevens van de Energy Information Adminstration zouden de Amerikaanse olievoorraden voor de derde week op rij zijn gedaald naar het laagste niveau sinds 2014.

Productiebeperkingen

Enkele productiebeperkingen van een aantal OPEC-leden gaan eind deze maand van start. Investeerders vrezen dat er een krapte komt langs de aanbodzijde van de oliemarkt waardoor de prijzen verder zullen stijgen. De Saoedische minister van Energie waarschuwde shortsellers dat hun posities de komende weken in gevaar kunnen komen.

“Of course, actions speak louder than words and traders haven’t been overly deterred by his words, despite the group having announced two sizeable cuts in the last year that briefly shook the markets.”

Deze waarschuwing zou er op kunnen duiden dat de OPEC+ van plan is nog meer productiebeperkingen in het leven te roepen. Craig Erlam, analist bij OANDA, denkt dat er zeker een behoorlijke kans is dat de Organisatie van olie-exporterende landen zulke beslissing zal nemen om de prijzen verder te doen stijgen. Hij zei ook dat de Brent crude ‘langdurig’ boven de 77,50 dollar moet blijven om te kunnen spreken van een verschuiving in sentiment.

Bronnen: Shariq Khan – Yahoo Finance

Foto: Jernej Furman – FlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.