Nederland - 18 februari 2021 - Beursbrink

Hierdoor heeft goud het moeilijk de laatste tijd

door STIJN

De goudprijs zit nu al enkele weken in een neerwaartse trend. Sinds begin januari is de goudprijs gedaald van 1.950 dollar naar het huidige niveau van 1.791 dollar. Volgens de Bank of America zijn door verschillende redenen voor, waarvan een zwakke vraag naar fysiek goud door centrale banken een belangrijke negatieve factor is.

De goudmarkt worstelt met een neerwaartse trend sinds begin januari. Toen was een troy ounce goud nog 1.950 dollar waard, nu is dat slechts 1.791 dollar. De daling van de goudprijs heeft volgens Bank of America te maken met drie belangrijke factoren, namelijk een lagere vraag naar fysiek goud, minder interesse bij investeerders en een lagere verkoop van juwelen in India en China.

Verschillende factoren

Bank of America verwacht echter wel dat, ondanks deze factoren, de goudprijs dit jaar zal stijgen naar ongeveer 2.063 dollar. Alvorens naar dit prijsniveau te kunnen stijgen, moet goud eerst de zwakke vraag naar fysiek goud overwinnen. De World Council zei dat de aankoop van fysiek goud door centrale banken in januari 60 procent lager was dan in januari vorig jaar.

Een andere factor die druk zet op de goudmarkt zijn de dalende verkoopcijfers van juwelen in China en India. Deze twee markten hebben een grote invloed op de goudprijs en zijn markt. De pandemie heeft echter de honger van consumenten naar gouden juwelen getemperd ten opzichte van exact een jaar geleden. Ook dit doet de goudprijs verder dalen.

En dan is er ook nog tegenwind vanuit de lagere interesse bij investeerders. De inflatieverwachtingen zijn versneld nu Washington overweegt een fiscaal stimuleringspakket van 1,9 biljoen dollar goed te keuren. Tegelijkertijd heeft de uitrol van vaccinaties tegen het coronavirus de economische groeivooruitzichten versterkt. Dit neemt heel wat onzekerheid weg.

Bronnen: CNBC

Foto: Pikrepo

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.