Nederland - 3 juli 2018 - Beursbrink

Helft globaal lithium aanbod in Chinese handen

door STIJN

Tianqi Lithium heeft een strategisch zet gedaan door 25,9 procent van de aandelen van het Chileense Sociedad Quimica y Minera over te kopen voor een bedrag van 4 miljard dollar. Het is daarmee de op één na grootste aandeelhouder. Tianqi Lithium heeft nu bijna de helft van het globale lithium aanbod in handen.

De 25,9 procent bij Quimica y Minera en de 51 procent bij het Australische Greenbushes zorgen ervoor dat het Chinese Tianqi Lithium controle heeft over ongeveer de helft van de wereldwijde lithiumproductie. Ze spelen hiermee in op de steeds toenemende vraag naar lithium, een grondstof dat nog veel potentieel heeft voor de verbetering van batterijen voor onder andere smartphones en elektrische wagens.

De grondstof is voornamelijk te vinden in Australië, China, Bolivië, Chili en Argentinië. In deze laatste drie zou maar liefst 70 procent van de reserves in de grond zitten. Nu China best wat controle heeft over deze voorraden, zou dat negatieve gevolgen kunnen hebben voor westerse bedrijven.

Batterijen

Met de opkomst van smartphones en elektrische voertuigen, zal de markt van lithium-ion batterijen blijven groeien. Er wordt geschat dat deze markt jaarlijks met 19 procent zal toenemen, op deze manier zit Tianqi Lithium strategisch op een zeer sterke positie.

Bedrijven zoals Tesla Motors (VS), Saft (Frankrijk), FDG Electric Vehicles (Hongkong) en Panasonic (Japan) produceren lithium-ion batterijen en verwachten niet dat de vraag hiernaar zal afnemen de komende jaren… in tegendeel zelfs. De prijs van deze grondstof is de voorbije jaren immens hard gestegen door de veelzijdige toepassing van dit type batterijen.

Voor de toekomst ziet het er ook rooskleurig uit, voornamelijk in China. De Chinese overheid wilt tegen 2025 minstens dat 1 op de 5 voertuigen een elektrische model is. Maar ook elders in de wereld zullen lithium-ion batterijen hun opmars blijven maken.

Bekijk ook beleggen in kobalt

Bronnen: Express Live

Foto: George Hodan – Public Domain Pictures

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.