Nederland - 29 december 2021 - Aandelen

Europese Tesla-batterijrivaal produceert eerste lithium-ioncellen

door STIJN

De Zweedse batterijproducent Northvolt heeft aangekondigd dat ze hun allereerste lithium-ioncel hebben geproduceerd. Daarmee halen ze hun deadline van eind 2021 nipt. Northvolt werd in juni door investeerders gewaardeerd op 12 miljard dollar en gaat de keiharde concurrentie aan met de batterijdivisie van het Amerikaanse Tesla.

Elektrische voertuigen zijn ‘hot and happening’, maar zonder degelijke batterijen kan de omschakeling van brandstofmotoren naar elektromotoren niet plaatsvinden. Er zijn een aantal Aziatische en Amerikaanse batterijproducenten die hun producten leveren aan grote autobouwers. Tesla heeft hun eigen batterijdivisie waardoor ze niet afhankelijk zijn van een andere partij.

Maar binnen Europa hoeft dat geen probleem te zijn voor autobouwers vermits het Zweedse Northvolt heeft aangekondigd hun allereerste lithium-ioncel te hebben geproduceerd, net voor het verstrijken van de deadline van eind december. Hun gigafabriek in Skelleftea zou naar verwachting jaarlijks 60 GWh aan batterijen kunnen produceren. CEO Peter Carlsson is alvast enthousiast.

Of course, this first cell is only the beginning. Over the course of the coming years, we look forward to Northvolt Ett expanding its production capacity greatly to enable the European transition to clean energy.

Martkaandeel

De meerderheid van de autobatterijen worden in de Verenigde Staten van Amerika en Azië gemaakt. Northvolt is amper zes jaar oud en hoopt veel marktaandeel weg te snoepen uit deze regio’s. Ze hebben reeds voor 30 miljard dollar aan contracten met BMW, Volkswagen, Volvo en Polestar.

Northvolt zei dat commerciële leveringen in 2022 zullen beginnen en dat de productiecapaciteit de komende jaren zal toenemen tot 60 gigawattuur. Dat is genoeg om batterijen te leveren voor ongeveer 1 miljoen elektrische voertuigen. Northvolt zou de komende decennia een belangrijke rol kunnen spelen voor de Europese autoindustrie.

Bronnen: Sam Shead – CNBC

Foto: Peter MillerFlickrCC BY-NC-ND 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.