Nederland - 25 april 2020 - Beursbrink

Goudtrend verzwakt door winstnames

door STIJN

De goudprijs verzwakte vrijdag lichtjes omdat beleggers en investeerders hun winsten afroomden. Tijdens de vorige handelssessie ging het gele edelmetaal met 1 procent in de plus en dat was genoeg om te verkopen, maar dankzij de slechte economische gegevens uit de Verenigde Staten van Amerika, wist goud de week alsnog positief te eindigen.

Goud wist vrijdag de positieve trend niet vast te houden omdat beleggers hun posities in het edelmetaal verkochten. Goud zit al een tijdje in een opwaartse trend en dus is het niet abnormaal dat men winst neemt. De lichte daling van 0,6 procent verbleekt tegenover de stijging van 2,2 procent op weekbasis. Goud blijft wellicht nog een tijdje stijgen op de financiële markten.

Het zijn de zwakke cijfers uit de Verenigde Staten van Amerika en Europa die goud toch nog aantrekkelijk maken. Vooral in de USA ziet het er behoorlijk slecht uit vermits het aantal werklozen is gestegen naar 26 miljoen, een nieuw record. Investeerders denken dat de Federal Reserve nog meer maatregelen gaat nemen om de economie te ondersteunen, zoals bv. het verlagen van de rente.

Safe haven

Want hoe meer stimulus van de centrale banken, hoe minder aantrekkelijk cash wordt en dus hoe aantrekkelijker goud wordt. Dit geldt vooral in tijden van onzekerheid en crisis. Want het gele edelmetaal is en blijft nog altijd een ‘safe haven’ op de financiële markten.

The continuation of global central bank stimulus will be supportive for bullion as real rates remain negative.

Stephen Innes, strateeg bij SPI Asset Management, verwacht dat de goudprijzen nog hoger zullen gaan de komende weken zolang de situatie omtrent COVID-19 onduidelijk blijft. Het enige wat goud nog kan stoppen, is dat de economieën weer heropstarten en het virus volledig onder controle is. Maar dat scenario ziet hij niet meteen gebeuren in de nabije toekomst.

Bronnen: BusinessDay

Foto: Needpix

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments