Nederland - 19 januari 2023 - beleggen
door STIJN

‘Markten houden geen rekening met rentebeleid’

Uit recente gegevens blijkt dat de inflatie in de eurozone aan het stabilseren is, een reden voor beleggers om terug optimistisch te zijn. Maar het inflatiecijfer noteert wel ver boven het doel van 2 procent van de ECB. Bestuursleden van de centrale bank waarschuwen dat de rentes nog lang hoog zullen blijven om de inflatie te doen dalen.

De markten zijn sinds begin dit jaar sterk gestegen. Beleggers en investeerders zijn terug optimistisch omdat de inflatie lijkt af te koelen en een recessie vermeden zou kunnen worden, of in ieder geval slechts mild zal zijn.

Toch waarschuwt de Europese Centrale Bank dat de strijd tegen de inflatie nog niet gestreden is. Met 9,2 procent noteert de inflatie ver boven het doel van 2 procent. Beleidsmakers benadrukken dat de renteverhogingen zullen blijven doorgang en dat er een lange periode gaat zijn van hoge rentes.

Meer renteverhogingen

Ze benadrukken dat het lijkt alsof de markten hier geen rekening mee houden. We gaan een periode tegemoet van lage economische groei en dus ook minder goede bedrijfsresultaten. Kaas Knot, gouverneur van De Nederlandsche Bank, zei dat het niet bij één enkele verhoging van 50 basispunten zal blijven.

It will not stop after a single 50 basis point hike, that’s for sure.

Er zullen volgens hem nog minstens twee verhogingen komen tijdens de volgende bijeenkomsten. Indirect zegt hij dat de huidige rally op de markten dus voorbarig is en niet gekoppeld aan de realiteit. Beleggers snakken al een tijdje naar betere tijden, maar dat gaat in de werkelijkheid nog eventjes duren.

Bronnen: Silvia Amaro – CNBC

Foto: Rawpixel – CC0 1.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.