Nederland - 21 januari 2021 - Beursbrink

Goudprijs stijgt door stimulushoop

door STIJN

De vooruitzichten op nog meer financiële stimulus voor de Amerikaanse economie doen de goudprijzen stijgen. Het momentum op de goudmarkt is sinds 15 januari opnieuw toegenomen. Meer stimulus betekent een zwakkere dollar en dat speelt in het voordeel van goud. Analisten verwachten een verdere stijging op korte termijn.

De goudprijs zit terug in de lift nu Joe Biden zijn plaats in het Witte Huis heeft ingenomen. En dat is niet verwonderlijk vermits Biden van plan is om de Amerikaanse economie te ondersteunen aan de hand van een groot stimuluspakket. Met andere woorden, de waarde van de dollar gaat neerwaartse druk ervaren en dat speelt in het voordeel van goud. Het momentum zit alvast goed.

Ilya Spivak, valuta strateeg bij DailyFX, verwacht dat de stimulus een invloed zal gaan hebben op de dollar, het inflatiecijfer en de groei van de Amerikaanse economie. Sinds het advies van Janet Yellen om het groots aan te pakken inzake stimulus, is de goudprijs opnieuw beginnen stijgen.

The path of least resistance is lower. There is a lot of stimulus coming down and that’s likely to boost inflation expectations and growth.

Stimulus

Biden is van zin om 1,9 biljoen dollar in de economie te pompen inclusief nieuwe stimuluscheques. En vermits goud een goede ‘hedge’ is tegen inflatie en een zwakke dollar, richten investeerders en beleggers zich opnieuw naar de goudmarkt. Stephen Innes, strateeg bij Axi, vermoedt ook dat de rendementen op staatsobligaties de verdere evolutie van de goudprijzen zal bepalen.

I suspect treasury yields will dictate the direction of travel for the yellow metal and the rally could extend if further inflation expectations kick in.

Er schuilt echter gevaar voor het gele edelmetaal. De Federal Reserve bekijkt namelijk om de huidige beleidsmaatregelen af te bouwen. Dit zal de Amerikaanse dollar een boost geven en de waarde van goud ondermijnen. Of de Fed effectief gaat afbouwen, hangt af van de evolutie van het inflatiecijfer.

Bronnen: FXEmpire

Foto: Linda Hamilton – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.