Nederland - 26 mei 2021 - Beursbrink

Goudprijs kruipt omhoog

door STIJN

De goudprijs blijft omhoog kruipen en noteert nu zelfs boven de 1.900 dollar per troy ounce. Het gele edelmetaal zit sinds eind maart in een opwaartse trend. De waarde van de Amerikaanse dollar is opnieuw aan het dalen en het rendement op staatsobligaties is lichtjes aan het zakken. Deze factoren spelen in het voordeel van goud.

Beleggers en investeerders in goud zullen ongetwijfeld tevreden zijn met de recente koersontwikkelingen. Goud zit nu al twee maanden in een opwaarts trendkanaal en noteert op dit moment aan 1.915 dollar per troy ounce. Het doorbreken van de 1.900 dollargrens is psychologisch bijzonder positief en indiceert dat de goudprijs nog een eindje hoger kan gaan.

Er zijn namelijk enkele factoren die in de kaarten spelen van goud. Enerzijds is de Amerikaanse dollar in waarde aan het dalen en is de 10-jaarsrente ook lichtjes aan het zakken. Analisten beweren ook dat de crash van de bitcoin evenzeer gunstig is voor goud.

Gold prices are very strong at these levels. There are any number of things to scare investors into wanting to buy gold, but we also have a situation where in Europe, U.S. and Canada, where the vaccines are starting to have a positive effect.

Up or down

Het is koffiedik kijken wat de Amerikaanse centrale bank van plan is. Als de macro-economische gegevens deze week teleurstellen, dan zal de Federal Reserve niets wijzigen aan hun beleid. Maar als de gegevens beter zijn dan verwacht, dan bestaat de kans dat de Fed hun opkoopprogramma vroeger dan gepland gaat stopzetten. En dit zou nefast zijn voor de goudprijzen.

Wat nog nadelig zou kunnen zijn voor goud, is het vlotte herstel van de wereldeconomie. Als de economische activiteiten sterk toenemen en herstellen, dan zou dit extra druk kunnen leggen op goud waardoor de prijzen kunnen beginnen dalen.

Bronnen: CNBC

Foto: Bullion Vault – Flickr – CC BY-ND 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.