Nederland - 10 januari 2021 - Beursbrink

Goudprijs ging vrijdag hard onderuit

door STIJN

Goud sloot de handelsweek vrijdag af met zijn slechtste prestatie sinds november 2020. Het edelmetaal noteerde op een bepaald moment 4 procent lager. Uiteindelijk sloot goud de handelsweek af aan -3,33 procent. De reden voor de daling heeft te maken met de stijgende rente op Amerikaanse staatsobligaties. Hierdoor verliest goud zijn aantrekkelijkheid.

De eerste handelsweek van 2021 was niet bepaald weggelegd voor de goudmarkt. Gestart aan 1.928 dollar op maandag maar gedaald naar 1.850 dollar op vrijdag waarvan de grootste daling op vrijdag was. Toen ging het edelmetaal 3,33 procent onderuit, de grootste verliesdag sinds november 2020.

Jim Wyckoff, senior analist bij Kitco.com, benadrukt dat er enkele factoren zijn die goud minder aantrekkelijker maken. Enerzijds vermoedt hij dat de populaire bitcoin wat marktaandeel aan het wegsnoepen is van goud. Daarenboven is de dollar terug een beetje in waarde aan het stijgen ten opzichte van de euro, dat heeft ook een neerwaartse druk op het gele edelmetaal.

The bearish fundamental of very little risk aversion in the marketplace at present is working against the safe-haven metals.

Goud minder aantrekkelijk?

Daarenboven is de rente op Amerikaanse staatsobligaties lichtjes aan het stijgen. Dit is voor defensieve beleggers en investeerders een relatief veilige en gemakkelijke manier om rendement te halen op hun kapitaal. Hoewel het rendement laag is, toch heeft een stijgende rente op staatsobligaties een negatieve impact op de aantrekkelijkheid van goud.

Naeem Aslam, hoofdanalist bij AvaTrade, vindt dat goud ‘oversold’ is en noemt de huidige daling een koopmoment. Toch blijft hij voorzichtig want de vooruitzichten dat de Amerikaanse economie de komende maanden sterk gaat herstellen van de coronapandemie, zou roet in het eten kunnen gooien voor goud.

Bronnen: Marketwatch

Foto: Pexels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.