Nederland - 14 september 2019 - Beursbrink

Historisch gezien moet goud een pak hoger noteren

door STIJN

De omstandigheden op het wereldtoneel hebben goud ondertussen al flink wat hoger geduwd. Goud noteerde begin dit jaar aan 1.280 dollar, momenteel zitten we al aan 1.500 dollar per troy ounce. Het recordniveau ligt echter op 1.880 dollar, maar volgens de CEO van McEwen Mining zou goud historisch gezien veel hoger moeten noteren.

Een handelsoorlog, spanningen in het Midden-Oosten, een nakende ‘no-deal brexit’ en noem maar op. Er zijn veel factoren die momenteel zorgen voor onzekerheid en die druk uitoefenen op de groei van de wereldeconomie. Het is dan ook niet vreemd dat beleggers en investeren kiezen om zekerheid in te bouwen in hun portefeuille en massaal fysiek goud of trackers kopen.

Daarenboven zijn centrale banken hun rentes verder aan het verlagen om hun economieën en export te ondersteunen, waardoor geld in waarde aan het verliezen is. Bij goud heb je dit probleem niet, dit edelmetaal is waardevast en in het beste geval zelfs waardevoller door omstandigheden.

Historisch gezien goedkoop

De stijgende trend van goud is opmerkelijk te noemen, maar volgens sommige marktkenners kan het eigenlijk veel beter. Rob McEwen, CEO van McEwen Mining, beweert dat goud tussen de 8.000 en 21.000 dollar hoort te zitten. Historisch gezien heeft goud altijd veel sterker gestegen en gedaald dan we nu zien, daarenboven zijn de omstandigheden gunstig om fors te bewegen.

Gold from 1970 to 1980 went $40 to $800, so a 20x move. And then it dropped to $250 in 1999 and 2001 and ran to $1,900, that was a 7x move. If you apply any one of those multiples to the lowest low we had recently of $1,050, you could see $8,000 to $21,000 price on gold.

Bronnen: Kitco

Foto: Pexels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments