Nederland - 8 januari 2020 - Beursbrink
door STIJN

Goud sprint naar hoogste piek sinds 2013

De Iraanse aanval op twee Amerikaanse militaire basissen doet de gemoederen fors oplopen. Ook beleggers en investeerders reageren hier op, dat zie je meteen aan de goudprijs. De goudprijs begon de handelsdag woensdag met een indrukwekkende stijging van 2 procent. Goud wist de 1.600 dollargrens te doorbreken en kietelde eventjes de 1.611 dollar per troy ounce.

Wat een mooie beursdag voor goud, een bijzonder enthousiaste stijging van 2 procent deed de goudprijs even de 1.600 dollargrens doorbreken deze ochtend. Daarna werd de stijging gereduceerd tot ongeveer 0,30 procent met een goudwaarde van 1.580 dollar per troy ounce.

De reden voor deze forse stijging heeft uiteraard te maken met de Iraanse aanval op twee Amerikaanse militaire basissen in Irak. De verhoogde spanningen zorgen ervoor dat investeerders opnieuw hun geld verplaatsen naar veilige beleggingen, zoals goud bijvoorbeeld.

Op de aandelenmarkten is een averechtse beweging bezig, aandelen verliezen namelijk terrein door de onzekerheden en twijfels. Margaret Yang Yan, analist bij CMC Markets, benadrukt dat dit een volkomen normale reactie is van beleggers, goud is de ‘veilige haven’ bij uitstek.

Fears of uncertainty and further escalation in this military confrontation is dragging up gold prices.

Weerstand

Volgens de 14-day Relative Strenght Index (RSI) noteert goud op 88 punten. Een RSI boven de 70 punten betekent dat een grondstof ‘overbought’ is. Met andere woorden, als goud de weerstand van 1.614 dollar weet te doorbreken, dan ligt de volgende weerstand op 1.639 dollar per troy ounce.

Afhankelijk van hoe de situatie evolueert, zal goud een richting kiezen. In het beste geval (voor goud dan toch) blijft de escalatie nog eventjes duren. Maar marktkenners verwachten niet dat het conflict erger zal worden dan dit. Na de Iraanse vergelding zal wellicht een pauze worden ingelast.

Bronnen: Reuters

Foto: Bundesbank – Flickr – CC BY-ND 2.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.