Nederland - 25 maart 2020 - Beursbrink

Goudprijs stijgt het hardst in 11 jaar

door STIJN

Dinsdag was een bijzonder goede dag voor goud, het gele edelmetaal wist met 6 procent te stijgen. Meteen goed voor de sterkste stijging sinds 2011. De stijging kwam er na berichten over het sluiten van enkele goudmijnen en de acties van de Federal Reserve om de impact van het coronavirus op de Amerikaanse economie te verzachten.

Een (bijna) ongeziene stijging op de goudmarkt, het gele edelmetaal wist gisteren maar liefst 6 procent te stijgen. Het is sinds 2011 geleden dat goud zo een goede handelsdag had. Ook vandaag gaat het goud voor de wind, op het moment van schrijven noteert het 2,31 procent hoger.

De reden voor de stijging heeft voornamelijk te maken met twee factoren. Maandag besliste de Amerikaanse centrale bank dat ze ongelimiteerd aankopen zullen doen om de economie te ondersteunen. Dat wil dus zeggen dat er veel dollars in de economie gepompt zullen worden waardoor cash minder aantrekkelijk wordt en goud des te aantrekkelijker.

De Federal Reserve kan niet anders dan maatregelen nemen gezien de economische impact van het coronavirus behoorlijk rampzalig kan worden. De verspreiding van het virus lijkt hier steeds sneller en heviger te worden waardoor de USA genoodzaakt is om harder op te treden. Verschillende staten gaan in lockdown, mensen worden in quarantaine gehouden en bedrijven sluiten de deuren.

Goudmijnen

Anderzijds zijn er een aantal goudmijnen die de deuren sluiten, namelijk de drie grootste ter wereld; Valcambi, Argor-Heraeus en PAMP. Met andere woorden, het aanbod van goud gaat dalen waardoor de waarde van het gele edelmetaal sowieso zal toenemen.

Gold miner shutdowns are a whole other factor the market is only belatedly starting to factor in— whether Mongolia’s Oyu Tolgoi mine or now operations in Ecuador, Mexico and the U.S affected.

Analisten van Goldman Sachs zijn duidelijk over hun vooruitzichten van de goudprijs. Zij verwachten dat de problemen omtrent het coronavirus de volatiliteit op de markten gaat doen toenemen en dat beleggers en investeerders dan logischerwijs hun toevlucht zullen nemen richting de ‘veilige haven’, namelijk goud. Met andere woorden, de goudprijs kan nog een stukje hoger.

Bronnen: Marketwatch

Foto: Needpix

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.