Nederland - 5 augustus 2020 - Beursbrink

Goud naar nieuw record, zilver weldra ook?

door STIJN

De goudprijs heeft alweer een nieuw record gevestigd. Momenteel noteert het edelmetaal op 2.037 dollar per troy ounce. Dit jaar is bijzonder gunstig voor goud tot nu toe vermits beleggers en investeerders hun geld veilig willen beleggen. Maar hoe zit het met zilver? Analisten verwachten dat er een grote inhaalbeweging zit aan te komen en dat zilver goud (in verhouding) voorbij gaat steken.

Een goudprijs boven de 2.000 dollar, een absoluut record. Op het moment van schrijven noteert het edelmetaal op 2.037 dollar. De explosie in Beiroet heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de ‘spike’ op de goudmarkt. Dit jaar is goud al met 32 procent gestegen, bijna het beste jaar sinds 1979.

Ook zilver heeft er een goed jaar opzitten tot nu toe dankzij een stijging van 30 procent. Zoals gewoonlijk volgt dit edelmetaal de trend van goud, maar zit er altijd wat vertraging op. Michael Hsueh, strateeg bij de Deutsche Bank, verwacht dat zilver gaat ‘outperformen’ en zelfs nog beter gaat presteren dan goud. Met andere woorden, zilver gaat ook een nieuw record vestigen.

Industriële toepassingen

Analisten benadrukken dat de wereldeconomie op een bepaald moment opnieuw zal versnellen en dat de vraag naar zilver zal toenemen gezien dit edelmetaal vaak gebruikt wordt voor industriële toepassingen. Dit gaat de prijzen nog hoger duwen de komende weken en maanden.

Silver … has a much higher industrial component to it. So, much higher component of silver supply demand in industrial consumption. And in an environment where we see the global economy recovering, that’s another reason to buy silver.

Indien presidentskandidaat Joe Biden de verkiezingen wint in november, kan zilver een extra duwtje in de rug krijgen. Biden is namelijk van plan om te investeren in groene infrastructuur door huizen en commerciële gebouwen te renoveren. Ook wil hij dat treinen, bussen en andere voertuigen overschakelen naar schone brandstof of elektriciteit. Hierdoor zal de vraag naar zilver gaan toenemen in de Verenigde Staten van Amerika.

Bronnen: CNBC

Foto: Calgary Reviews – Flickr – CC BY 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

1 Commentaar
Inline Feedbacks
View all comments