Nederland - 29 september 2020

‘Joe Biden kan spanningen tussen USA en China niet verlichten’

door STIJN

De spanningen (omtrent technologie) tussen de Verenigde Staten van Amerika en China zullen blijven duren ook al wordt huidig president Trump vervangen door Joe Biden. De strubbelingen zullen misschien minder volatiel zijn en wellicht minder onvoorspelbaar. Maar met Democraat Joe Biden aan het roer, blijft het een belangrijke veiligheidskwestie die niet zomaar zal verdwijnen als sneeuw voor de zon. 

De Verenigde Staten van Amerika en China komen maar niet overeen op bepaalde vlakken, het wordt zelfs erger met de maand. De handelsbalans is niet correct volgens president Trump en op technologisch vlak zit er ook een haar in de boter. Donald Trump is de grote onruststoker in dit verhaal, maar wat als hij wordt vervangen door presidentskandidaat Joe Biden in november?

Taimur Baig, hoofdeconoom en managing director bij DBS Group Research, verwacht helaas geen verbetering op technologisch vlak. Een wissel van president zou echter wel voordelig kunnen zijn voor de handelsperikelen met China, maar het dossier omtrent TikTok en andere technologische issues zal even heet blijven met of zonder Trump aan de macht in de Verenigde Staten.

Imagine a scenario where Biden becomes president, I don’t think on the technology issues … (they) are going to go away in any meaningful manner. It may be less volatile, it may be more rules based, but the tensions will remain.

Joe Biden

De handelsoorlog tussen Peking en Washington begon toen Trump in 2018 aankondigde om de importheffingen op Chinese goederen te verhogen. Sindsdien is de situatie alleen maar geëscaleerd. Joe Biden had toen laten weten dat dit een negatieve impact zou hebben op Amerikaanse bedrijven en gezinnen. Hij was en is geen voorstander van de harde houding tegen China.

Biden vindt het beter om de importheffingen te verlagen of zelfs te schrappen. Toch vreest Baig ervoor dat Biden zal worden opgelegd om, mocht hij de nieuwe president van de Verenigde Staten worden, een harde houding te blijven aanhouden tegen China omdat dit ervoor heeft gezorgd dat de binnenlandse markt wel degelijk een flinke duw in de rug heeft gekregen.

Bronnen: CNBC

Foto: Gage Skidmore – Flickr – CC BY-SA 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.