Nederland - 27 september 2019 - Beursbrink

Goud en zilver nemen een duikje

door STIJN

Voldoende factoren de laatste tijd die een invloed hebben op de goud- en zilverprijzen. De impeachment van Donald Trump, de status van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de situatie op de oliemarkt en noem maar op. Al deze dingen doen de volatiliteit op de markt van de edelmetalen stijgen, goud en zilver dalen lichtjes.

De goudprijzen zijn gedaald door de plotse versterking van de Amerikaanse dollar. De schade had groter kunnen zijn, maar de berichten over een groeivertraging in de Europese Unie zorgde wat voor weerstand op de goudmarkt. De goudprijs viel net onder de 1.500 dollar per troy ounce.

De euro daalde naar zijn ‘two year low’ door zorgen over de groei van de Europese economie. Dit zou gunstig moeten zijn voor goud en zilver maar langs de andere kant steeg de waarde van de Amerikaanse dollar wat dan weer een averechts effect heeft op de waarde van edelmetalen.

Horizontaal

De opwaartse trend die goud en zilver enkele weken geleden hadden, is ondertussen onderbroken door allerlei gebeurtenissen op het wereldtoneel. Trump gaat mogelijks afgezet worden, de handelsgesprekken in oktober tussen China en de USA kunnen voor een doorbraak zorgen enzovoort. Op onderstaande grafiek is duidelijk merkbaar dat goud horizontaal beweegt.

Veel zal afhangen van het resultaat van de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten van Amerika en China in oktober. Als deze gesprekken resulteren in een doorbraak in de handelsoorlog, dan kunnen goud en zilver het moeilijk gaan krijgen om hun opwaartse trend verder te zetten.

Het is voornamelijk de toestand van de wereldeconomie die momenteel een grote invloed heeft op goud en zilver. De huidige zorgen voor een groeivertraging hebben goud en zilver al een flinke duw in de rug gegeven. Het is de vraag of Trump en Jinping in oktober een oplossing vinden of niet.

Bronnen: Moneycontrol

Foto: Pexels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel