Nederland - 22 januari 2018 - Europa
door REDACTIE BEURSBRINK

Goldman Sachs positief over Europese aandelen

(ABM FN-Dow Jones)  Beleggers moeten in aandelen blijven zitten, ondanks de hoge waarderingen en de stortregen aan waarschuwingen dat de aandelenmarkten in een zeepbel zitten. Dat adviseerde Goldman Sachs maandag in een vooruitblik op het beleggersjaar 2018.

De zakenbank zien de mondiale economische groei dit jaar verder aantrekken in een nog altijd gunstig monetair beleidsklimaat. Risicovolle beleggingscategorieën zoals vastgoed en aandelen leveren dit jaar waarschijnlijk wel minder rendement op dan ze de afgelopen jaren deden, erkenden de analisten.

Beleggers zouden dit jaar tactisch kunnen overhellen naar aandelen uit ontwikkelde markten of naar Amerikaanse high yield bonds en valuta, oppert de zakenbank. Op termijn kan men overigens het best Amerikaanse beleggingen zwaarder laten wegen, in de visie van de bank.

De beursstijging die begon na de crisis van 2009 is inmiddels een van de grootste bullmarkten aller tijden en duurt al negen jaar. De aandelenindex S&P 500 steeg in deze periode met 17 procent per jaar en inmiddels is de index dan ook “behoorlijk duur”, stelde de bank.

Vooral aandelen uit Europa, Australië en Nieuw Zeeland en het Verre Oosten zitten dit jaar in de optimale fase van de cyclus. Deze profiteren namelijk van winstgroei in eigen land en van de versnellende mondiale economische groei. Ook zijn de waarderingen nog niet erg hoog, afgezet tegen Amerikaanse aandelen.

Historisch gezien zijn de aandelen uit deze regio’s wel aan de dure kant, maar Goldman Sachs ziet ruimte voor bovengemiddelde waarderingen door het goede economische klimaat, met economische groei, lage stabiele inflatie en gunstig monetair beleid.

Bedrijfswinsten in de eurozone sprongen vorig jaar uit de bandbreedte van de voorgaande jaren, met een winstgroei van 12 procent, na jarenlang te hebben geschommeld rond de helft van het eerdere piekniveau voor de crisis.

De bank tipt de grote bedrijven uit de Eurostoxx 50, die de winst relatief snel zien oplopen bij een stijgende omzet en ook profiteren van mondiale groei. Analisten van Goldman tipten ook de Spaanse aandelenmarkt, die binnen de ontwikkelde landen als een van de meest aantrekkelijke gewaardeerd is, nu de politieke onzekerheid er afneemt.

Voor de eurozone voorspelt de bank een totaal rendement op aandelen van 9 procent dit jaar, waarvan 3 procentpunt dividend. Dat is beter dan het Verenigd Koninkrijk, dat 6 procent totaal rendement zou moeten tegemoet zien terwijl Japan decennia met negatief rendement zal afschudden met een verwacht rendement van 8 procent. Binnen de eurozone ziet Goldman dat vooral banken hun dividend kunnen verhogen, na de sterke winstgroei in 2017 en dito vooruitzichten voor dit jaar, nu er duidelijkheid is over de kapitaaleisen uit Basel.

Van de opkomende markten verwacht Goldman dat de winstgroei dit jaar aanhoudt, vooral in de IT-sector, die vorig jaar al 61 procent in waarde steeg. Dit jaar zal die groei minder zijn, nu de prijzen voor geheugenchips en grondstoffen minder snel stijgen en de Chinese vastgoedmarkt vertraagt. Gezien het toenemende risico op een correctie blijft de bank dan ook neutraal over aandelen in opkomende markten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.