Nederland - 11 augustus 2020

‘Geopolitieke koude oorlog zou een grote fout zijn’

door STIJN

Amerikaanse politici zijn met vuur aan het spelen door de druk op China nog meer op te voeren. Econoom Jeffrey Sachs vreest dat, als de Amerikanen het nog verder drijven, de situatie zal uitmonden in een echte koude oorlog. Het zou niet alleen de Verenigde Staten en China in lastig parket brengen, maar de hele wereld zal de gevolgen ervan moeten dragen.

Een geopolitieke koude oorlog staat voor deur. Zolang de Verenigde Staten van Amerika er werk van maken om China uit de tent te lokken, is het slechts een kwestie van tijd. Dit zou rampzalige gevolgen hebben, niet alleen voor de Amerikanen en Chinezen, maar zeker ook voor andere ontwikkelde economieën zoals bijvoorbeeld Japan, Duitsland, Canada en noem maar op.

Econoom Jeffrey Sachs noemt het dan ook een ‘ontzettend grote fout’ dat de Amerikanen de spanningen blijven opvoeren. Hij is er zelfs van overtuigd dat een koude oorlog tussen de USA en China erger is dan de vorige Koude Oorlog. Vooral gezien de huidige situatie van de wereldeconomie en de naïeve gedachte van de Amerikanen dat zij de touwtjes in handen hebben.

The last Cold War was dangerous enough. This one would be even more dangerous. It’s completely misconceived and misguided, but a lot of Americans want to put it to China and think that we run the show, which is a very dangerous view of thinking.

De relatie tussen Washington en Peking is nu al enkele jaren vertroebeld en wordt slechter met de maand. Vooral sinds het uitbreken van COVID-19, is de relatie tussen beide landen nog slechter geworden omdat de Amerikanen de Chinezen ervan beschuldigen dit met opzet gedaan te hebben.

Strategie

Volgens Sachs is ‘een harde houding tegen China’ een politieke strategie geworden die zowel door de Democraten als de Republikeinen wordt toegepast. Het gaat zelfs zo ver dat de partijen valse informatie en leugens verspreiden over China die nog meer olie op het vuur gooien.

Hij beweert ook dat Washington ‘bang’ heeft dat China de macht grijpt op het wereldtoneel en dat de dollar niet langer gebruikt zal worden als wereldmunt. Kortom, als de Amerikanen een nieuwe koude oorlog willen, zullen ze die ongetwijfeld krijgen als men niet tijdig ingrijpt.

Bronnen: CNBC

Foto: Joe deSousa – Flickr

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.