Nederland - 24 november 2020 - Aandelen

Olie-aandelen in de lift

door STIJN
  • Het is een wild jaar voor oliebedrijven tot nu toe. Maar het tij lijkt te gaan keren, aldus onderzoeker voor Safehaven.com Alex Kimani. Dankzij Pfizer, Moderna en AstraZeneca zijn de vooruitzichten voor het herstel van de wereldeconomie een flink pak positiever geworden dan enkele maanden geleden. Dat is merkbaar aan aandelen van oliebedrijven, sinds enkele dagen zien we een sterke rebound op de markten. 

Stopt het lijden voor oliebedrijven en olieproducerende landen eindelijk? Sinds het uitbreken van COVID-19 heeft de oliesector het bijzonder zwaar gehad wegens de lockdowns en de verlaagde vraag naar olie. De olieprijzen daalden naar historisch lage niveaus met als gevolg dat aandelen van oliebedrijven ook een zware tik uitgedeeld kregen. Maar dat lijkt te veranderen.

De afgelopen dagen zijn aandelen van Royal Dutch Shell, Total, BP, Chervon, etc… ontzettend hard gestegen door het positieve beurssentiment rond de verschillende coronavaccins.

Gunstige factoren

Alex Kimani, auteur voor Oilprice.com en onderzoeker voor Safehaven.com, ziet enkele factoren die zeer gunstig zijn voor aandelen van oliebedrijven. Enerzijds zijn er de vaccins die momenteel hun effectiviteit hebben bewezen. Pfizer heeft een vaccin dat voor 95 procent effectief is, Moderna heeft er eentje van 94,5 procent en AstraZeneca heeft een vaccin dat 70 tot 90 procent effectief is.

Maar hier houdt het natuurlijk niet op. Er zijn nog andere farmaceutische bedrijven die bezig zijn met een COVID-vaccin. Ook Johnson & Johnson, Sanofi, GlaxoSmithKline en CureVac hebben vaccins in de pijplijn die mogelijks succesvol kunnen zijn. Deze overvloed aan vaccins creëert een heel positief toekomstbeeld voor 2021 waarin de economische activiteiten zullen herstellen.

Als de wereld COVID-19 onder de knie heeft, kan de wereldeconomie beginnen met een duurzaam herstel en dus zal ook de vraag naar olie opnieuw fors gaan stijgen. Volgens Kimani is de sector, door de kaakslag van COVID-19, zwaar ondergewaardeerd geraakt. Hoewel er een transitie naar alternatieve energie is, zal de vraag naar olie vermoedelijk blijven stijgen tot 2030.

Bronnen: Oilprice

Foto: Raysonho – Wikimedia – CC BY 1.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.