Americas - 28 juli 2020 - Beursbrink

Geen verrassingen in rentebesluit Fed verwacht

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse Federal Reserve zal komende woensdag vermoedelijk de belangrijkste rentestanden handhaven en niet tornen aan de omvangrijke stimulering waarmee het de economie in de Verenigde Staten momenteel ondersteunt. Dit is de verwachting van door ABM Financial News geraadpleegde economen.

De federal funds rate blijft daarmee waarschijnlijk staan op 0,00 tot 0,25 procent. Ook het discontotarief zal dan ongewijzigd blijven op 0,25 procent.

Michael Hewson, analist bij CMC Markets, is van mening dat de Amerikaanse centrale bank geen veranderingen in haar monetair beleid zal aankondigen. Het Federal Open Market Committee (FOMC) is volgens hem echter bezorgd dat het recente herstel van de Amerikaanse economie kracht begint te verliezen door de recente forse toename van het aantal coronabesmettingen en daardoor nieuwe regionale lockdownmaatregelen in de VS.

Volgens Hewson maakt de Fed zich ook zorgen over het gebrek aan inflatie. “De bereidheid om de langetermijndoelstellingen voor inflatie te versoepelen, zou het soort monetaire beleidsverandering kunnen zijn dat een nog sterker signaal zou afgeven dan te zeggen dat de rentes waarschijnlijk langer lager zullen blijven”, meent de analist.

Ook economen van Morgan Stanley hebben geen hoge verwachtingen van het Fed-rentebesluit van woensdag. Nu het financiële systeem weer voldoende liquiditeit heeft en ook de marktverwachtingen voor het monetaire beleid op de middellange termijn niet echt afwijken van de realiteit, “is dat voor beleidsmakers meer reden om niets te wijzigen”, aldus de bank.

Volgens hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen houdt de Fed wel de viruscijfers nauwlettend in de gaten. “Toch verwachten we niet dat de nieuwe beleidsvergadering woensdag tot nieuwe maatregelen leidt. Wellicht vinden Jerome Powell en zijn collega’s dat het opnieuw de beurt is aan de politiek.”

Momenteel wordt in Washington onderhandeld over een nieuw stimuleringspakket. Daar is haast bij geboden want eind deze maand verloopt een bijstandsregeling voor Amerikanen die werkloos zijn. “Zonder verlenging verliezen veel Amerikanen aanzienlijk aan koopkracht”, waarschuwde Aben.

Wat betreft de monetaire stimulering, lijkt de Fed niet te gaan verrassen. Daarom let de markt mogelijk meer op eventuele opmerkingen van voorzitter Powell over de strategische evaluatie die de centrale bank de afgelopen tijd uitvoerde met betrekking tot het monetaire beleid. Het resultaat daarvan wordt spoedig verwacht.

Economen van Morgan Stanley denken dat de beleidsmakers een groot deel van de tweedaagse vergadering zullen besteden aan de conclusies van deze beoordeling.

De Federal Reserve maakt zijn rentebesluit woensdagavond bekend om 20:00 uur en vanaf 20:30 uur volgt een toelichting van voorzitter Powell.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments