Americas - 18 januari 2022 - Aandelen

Futures voorspellen lagere opening Wall Street

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures voorspellen dinsdag een lagere opening voor Wall Street. Rond lunchtijd staat de S&P 500-future 1,2 procent lager en die op de Nasdaq zelfs 1,7 procent in het rood.

Beleggers in New York komen terug van een lang weekend. Maandag bleef de beursvloer leeg met de viering van Martin Luther King Day, een federale feestdag in de Verenigde Staten.

Dinsdag lijkt het sentiment vooral te draaien om rentevrees, met de Amerikaanse tienjaarsrente die op een precorona niveau staat van 1,83 procent.

“Amerikaanse futures staan in het rood te midden van een stijging van de obligatierentes, waarbij beleggers zich schrap zetten voor vier renteverhogingen door de Federal Reserve dit jaar om de inflatie terug te dringen”, aldus analist Lukman Otunuga van broker FXTM.

De Chinese president Xi Jinping sprak zich tijdens het virtuele World Economic Forum uit tegen renteverhogingen door de Fed.

“Als grote economieën op de rem trappen of een U-bocht maken in hun monetaire beleid, leidt dat tot een serieus negatief spillover-effect. Dat zal uitdagingen geven voor de mondiale economische en financiële stabiliteit en opkomende economieën zullen hiervan de meeste pijn voelen”, aldus de Chinese leider.

Waar de Fed zijn verruimende monetaire beleid de komende maanden agressief lijkt te gaan afbouwen, is de People’s Bank of China nog altijd accommoderend en verlaagde het maandag nog twee beleidsrentes met 10 basispunten.

Volgens analist Otunuga zullen de aandelenmarkten nu de focus gaan leggen op de kwartaalcijfers, in de hoop dat die richting geven.

Op macro-economisch vlak staan dinsdag in de VS de Empire State index over de industrie rond New York op het programma en het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers.

De olieprijs is dinsdag gestegen tot het hoogste niveau in ruim 7 jaar, te midden van geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten waar door Iran gesteunde rebellen in Jemen drone-aanvallen hebben uitgevoerd op de Verenigde Arabische Emiraten.

Een vat West Texas Intermediate werd dinsdag aan het eind van de ochtend ruim een procent duurder op ruim 85 dollar, het hoogste niveau sinds oktober 2014. Brent kostte bijna 88 dollar en daarmee zo’n 1,5 procent duurder, eveneens het hoogste prijspeil in ruim 7 jaar.

De euro/dollar noteert rond lunchtijd op 1,1391.

Bedrijfsnieuws

Het cijferseizoen gaat deze week verder. Goldman Sachs opent dinsdagmiddag de boeken.

De komende dagen volgen onder meer Bank of America, Morgan Stanley, Procter & Gamble en Netflix.

Slotstanden vrijdag

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag na een eindsprint alsnog overwegend hoger gesloten, met een aardige winst voor de Nasdaq. De techindex sloot 0,6 procent hoger op 14.893,75 punten. De S&P 500 werkte een verlies weg en sloot 0,1 procent hoger op 4.662,85 punten, terwijl de Dow Jones index 0,6 procent verloor tot 35.911,81 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.