Nederland - 12 juli 2022 - Beursbrink
door STIJN

‘Groei cryptomarkt verhoogt risico op financiële instabiliteit’

De Europese Centrale Bank heeft een rapport gepubliceerd waarin ze de groei van de cryptomarkt hebben geanaliseerd. Hun conclusie is dat de groei van deze markt de risico’s op financiële instabiliteit verhoogt omdat particuliere en institutionele investeerders niet worden beschermd. Daarenboven zijn stablecoins ook een gevaar, aldus de bank.

Cryptomunten zijn niet meer weg te denken uit het huidige financiële systeem. Ondanks de grote crash op de cryptomarkt, blijven zo een rol spelen. Een zodanige rol dat de Europese Centrale Bank een uitgebreide analyse heeft gemaakt en heeft samengevat in een rapport dat ze deze week hebben gepubliceerd. Ze hebben de risico’s op de financiële stabiliteit grondig bekeken.

Een deel van het rapport gaat dieper in op stablecoin en hun centrale rol binnen het huidige ecosysteem. Deze munten worden gebruikt tussen verschillende blockchains en bieden beleggers en investeerders ‘zekerheid’ als ze digitale munten willen kopen en verkopen omdat ze normaal gezien niet in waarde dalen of stijgen. Maar de val van TerraUSD heeft daar verandering in gebracht.

The largest stablecoins serve a critical function for crypto-asset markets’ liquidity, this could have wide-ranging implications for crypto-asset markets if there is a run-on or failure of one of the largest stablecoins.

Stablecoins

Het waren niet alleen algoritmische stablecoins die wankelden, ook de gecentraliseerde Tether (USDT) verloor eventjes zijn pariteit met de Amerikaanse dollar als gevolg van de schokgolf. De Europese Centrale Bank is daarom geen voorstander van stablecoins, ook omdat ze niet zouden voldoen aan de voorwaarden die nodg zijn in de reële economische wereld.

De ECB heeft passende toezicht- en regelgevende maatregelen aanbevolen om ervoor te zorgen dat stablecoins geen risico vormen voor de financiële stabiliteit in Europese landen. Het rapport merkte echter op dat de penetratie van stablecoin in de regio beperkt is, aangezien Europese betalingsdienstaanbieders tot nu toe niet erg actief zijn geweest op de stablecoin-markten.

Bronnen: Prashant Jha – Cointelegraph

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free.org

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.