Americas - 3 maart 2020 - Beursbrink

Fed verrast markt

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve heeft dinsdag in een zeldzame tussentijdse vergadering de beleidsrente verlaagd vanwege het coronavirus, en vooral die timing verraste. Dit zei Hans Bevers, hoofdeconoom bij Degroof Petercam, tegen ABM Financial News.

“Dat de Federal Reserve ging ingrijpen, dat was na vorige week wel duidelijk, maar de renteverlaging van vandaag is een grote verrassing”, aldus Bevers. “De volgende rentevergadering was immers pas voorzien voor 18 maart en de meeste waarnemers hadden op deze vergadering gefocust.”

De verlaging met 50 basispunten had het onderzoeksteam van Degroof Petercam wel verwacht, al is Bevers nog volop bezig met de analyse ervan. “Op het eerste zicht lijkt de Fed het signaal te willen geven dat men als monetaire beleidsmaker een inspanning levert en dat men zo overheden helpt met het bestrijden van de economische gevolgen van het coronavirus op de economie”, aldus de econoom.

Volgens de econoom kan de Fed dan ook zeker niet beticht worden van te traag reageren. De econoom wijst er ook op dat we ondertussen ook een renteverlaging van de Bank of England kunnen verwachten, evenals verlagingen elders in de wereld. De Australische centrale bank kwam vanochtend ook al met een renteverlaging.

“Ook in de eurozone wordt de kans groter dat ook de ECB een extra renteverlaging zal aankondigen en zelfs met tieringmaatregelen zal komen om de banken te ontzien”, aldus Bevens. “De boodschap dat intrestvoeten langer laag zullen blijven zal waarschijnlijk herhaald worden.”

De econoom vraagt zich echter wel af of deze maatregel wel doeltreffend zal zijn. “Als morgen inderdaad evenementen worden afgeschaft en het toerisme stopt, dan kunnen ook de centrale banken weinig doen”, meent Bevers. “Budgettaire overheden kunnen wel meer doen, maar het zal tijd vergen om de tijdelijke liquiditeitsproblemen niet te laten verzanden in langetermijn solvabiliteitsproblemen”, waarschuwde Bevers.

De euro/dollar steeg na de renteverlaging met 0,5 procent naar 1,1192.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.