Nederland - 5 februari 2020 - Beursbrink

ETF-investeerders doen goudprijzen stijgen

door STIJN

De stijging van de goudprijzen in 2019 hebben we voornamelijk te danken aan de spanningen op het wereldtoneel en de volatiliteit en onzekerheden op de financiële markten. En het zijn vooral grote investeerders die hun kapitaal in goud-ETF’s hebben gepompt. De stijging van 18,4 procent was echter dubbel, want de hogere prijzen deden particulieren schrikken.

Uit een rapport van DataTrek blijkt dat de stijging van de goudprijzen vorig jaar voornamelijk te danken is aan grote ETF-investeerders. In 2019 ging de goudprijs met 18,4 procent omhoog terwijl de globale vraag met 1 procent daalde, de reden hiervoor is uiteraard de handelsoorlog.

Doorheen het jaar was de volatiliteit op de financiële markten bijzonder hoog. Dat resulteerde in veel angst en onzekerheden bij investeerders en beleggers. Het logische gevolg is dan dat de goudprijzen stijgen vermits dit een ‘veilige haven’ is. Maar er is ook een mindere kant aan het verhaal. Omdat grote investeerders massaal hun kapitaal in goud staken, werden particulieren buitenspel gezet.

Deze grote investeerders hadden namelijk 2,886 ton goud in portefeuille op een bepaald moment. Ook centrale banken waren hebberig maar kochten 0,9 procent minder goud dan het jaar ervoor. Vooral de centrale banken van Rusland en China zijn voorstanders van goud om hun blootstelling aan de Amerikaanse dollar in te perken.

Global ETF demand will continue to drive prices. It will be up to financial market investors to pick up the slack of lower jewelry/coin/bar demand. Given macro uncertainty at present (and ever-lower sovereign debt yields), it is reasonable to expect that they will.

Door de grote prijsstijging in goud lieten consumenten en particulieren het afweten. Hun vraag naar goud daalde vorig jaar drastisch, vooral in landen waar de economie minder goed draaide op het gegeven moment. Denk bijvoorbeeld aan China en India, waar goud zeer gegeerd is.

Bronnen: Marketwatch

Foto: Pexels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.