Nederland - 6 september 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

ECB houdt kruit nog even droog

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank zal donderdag geen wijzigingen aankondigen in het monetaire beleid, maar mogelijk wel hinten op toekomstige verkrapping. Dit verwachten door ABM Financial News geraadpleegde economen.

“De ECB wacht waarschijnlijk tot oktober. Recente toespraken van voorzitter Mario Draghi en andere bestuursleden gaven geen enkele aanwijzing van een op handen zijnde verschuiving  [in het beleid]”, stelden economen van Morgan Stanley in een vooruitblik. De Amerikaanse zakenbank vermoedt wel dat de centrale bank de communicatie rond het kwantitatieve verruimingsprogramma zal aanpassen.

“We denken dat de ECB wel zal hinten op het afbouwen of ’taperen’ van QE door een aanpassing van de forward guidance waarbij de verwijzing naar een eventuele verhoging van de maandelijkse obligatie-opkopen wordt geschrapt, maar de optie om het programma te verlengen wordt gehandhaafd”, aldus Morgan Stanley.

De belangrijkste rente van de ECB staat momenteel op 0,00 procent en de depositorente op 0,40 procent negatief. Het maandelijkse opkoopprogramma voor obligaties van 60 miljard euro loopt nog tot het eind van het jaar en bij het rentebesluit in juli maakte voorzitter Draghi al duidelijk dat het uitvoerend bestuur van de centrale bank na de zomer zou beginnen te overleggen over de toekomst van het opkoopprogramma.

De flinke waardestijging van de euro, recent tot rond 1,20 dollar, baart de ECB echter zorgen, meldden diverse bronnen rond de centrale bank afgelopen week. Daardoor wordt een besluit over de toekomst van QE mogelijk pas in oktober of zelfs december genomen. Marktstrategen van Bank of America Merrill Lynch verwachten dan ook dat de ECB geen enkele haast heeft met het normaliseren van de stimuleringsmaatregelen.

“We verwachten dat de nadruk [in de toelichting] zal liggen op valutarisico’s”, volgens de marktvorsers, die verder denken dat Draghi wel zal refereren aan technische comités die bezig gaan met een exit-strategie voor QE.

Een aankondiging over wat er na december met het opkoopprogramma gebeurt, komt pas in oktober, denken ook de economen van Bank of America Merrill Lynch.

“We verwachten dat in oktober een verlenging van zes maanden wordt aangekondigd van een opkoopbedrag van 40 miljard euro per maand. Details over een volledige exit worden dan waarschijnlijk niet bekendgemaakt, zodat de ECB alle opties open kan houden”, verwachten deze marktstrategen.

KBC verwacht dat de ECB het inkoopprogramma zal verlengen tot eind juni 2018 of later indien nodig met een vermindering van het maandelijks bedrag van 60 miljard naar 30 miljard euro bij de start van 2018.

“Een dergelijke ingreep is in elk geval ook om technische redenen noodzakelijk omdat de ECB tegen de grenzen begint aan te lopen in verschillende EMU- landen”,  benadrukten economen van KBC in een vooruitblik. Zij voorzien dat de ECB donderdag of “ten laatste in oktober” zal acteren.

Communicatie belangrijk

Volgens ABN AMRO is de communicatie van de ECB donderdag belangrijk. “Draghi zal zijn woorden heel zorgvuldig moeten kiezen om te voorkomen dat de euro nog sterker wordt. Dat kan door explicieter te wijzen op het ongunstige effect van een nog sterkere euro. Verder kan hij aankondigen dat een vermindering van de obligatieaankopen vrij langzaam zal verlopen en dat renteverhogingen nog heel ver weg zijn”, stelde econoom Nico Klene in een voorbeschouwing.

“Omdat een wat sterkere euro de verwachte inflatiestijging afremt, is het denkbaar dat de ECB het opkoopprogramma langzamer terugdraait dan wij verwachten en dat zij de rente later verhoogt”, verwacht de econoom. ABN AMRO voorziet dat begin 2018 wordt gestart met het afbouwen van de maandelijkse obligatie-opkopen. Wanneer dat, vermoedelijk in juni, is afgerond, zal de rente worden verhoogd, verwacht econoom Klene.

Het rentebesluit van de Europese Centrale Bank zal donderdag om kwart voor twee worden bekendgemaakt. Om half drie volgt de toelichting van voorzitter Mario Draghi, die dan ook nieuwe economische ramingen en inflatieverwachtingen onthult.

Markteconomen gaan er vanuit dat de vooruitzichten van de ECB voor de ontwikkeling van de inflatie iets negatiever zijn geworden. In augustus kwam de inflatie in de eurozone uit op 1,5 procent en de kerninflatie op 1,2 procent. De ECB mikt op een prijsstabiliteit van rond de 2 procent.

De euro noteerde woensdagmiddag op 1,1934 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.