Nederland - 18 maart 2022 - Beursbrink

Amerikaanse rentes naar 3 tot 4 procent dit jaar?

door STIJN

Als het van de Fed-voorzitter van St. Louis afhangt, zullen de rentes dit jaar verhoogd worden naar 3 tot 4 procent. Dat zou het equivalent zijn van 12 verhogingen dit jaar alleen. Hij vindt dat de centrale bank duidelijk moet laten blijken dat ze de stijgende inflatie serieus nemen. Een kanttekening, Bullard is het meest ‘hawkish’ bestuurslid van de Federal Reserve.

James Bullard, voorzitter van de Federal Reserve in St. Louis, is het meest ‘hawkish’ bestuurslid van de centrale bank. De consensus is dat de Federal Reserve dit jaar de rentes 7 keer zal verhogen, Bullard is voorstander om de rentes 12 keer te verhogen. Hij vindt dat de rentes dit jaar verhoogd moeten worden tot 3 à 4 procent als signaal dat de inflatie serieus wordt genomen.

This would quickly adjust the policy rate to a more appropriate level for the current circumstances.

Het huidige plan is om de rentes dit jaar te verhogen naar 1,75 procent. Afgelopen woensdag was de eerste ‘rate hike’ sinds december 2018 met een stijging van 25 basispunten. Bullard was het enige bestuurslid dat hier tegen stemde, hij zou liever een verhoging met 50 basispunten doen.

‘Hawkish’ of ‘dovish’?

Bullard haalde het voorbeeld aan van de vorige keer toen de Federal Reserve zo ‘agressief’ handelde, namelijk in het jaar 1994 – 1995. De resultaten waren toen zeer goed gezien de centrale bank de inflatie relatief snel wist terug te dringen naar 2 procent tegen het jaar 2000.

The results were excellent. The Committee achieved 2% inflation on average and the U.S. economy boomed during the second half of the 1990s. I think the Committee should try to achieve a similar outcome in the current environment.

Zo een vaart zal het wellicht niet gaan lopen, Fed-voorzitter Jerome Powell is veel voorzichtiger dan Bullard en lijkt ook eerder de kat uit de boom te kijken. Hij wacht op de ‘consumer price index’ van de maand maart en zal handelen naar gelang dat cijfer. Mocht de CPI stabiliseren, of zelfs afkoelen, dan is een ‘hawkish’ beleid niet nodig en kan er rustig aan ‘getaperd’ worden.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: AgnosticPreachersKidWikimediaCC BY-SA 3.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.